W ofercie restauracji St. Benedict znajdziemy świeże kanapki, sałatki, zupy, dania obiadowe i pyszne desery. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu z naturalnych, zdrowych produktów. Nic dziwnego, że gwiazdy uwielbiają to miejsce! Specjalnie dla czytelników „Gali” szef kuchni St. Benedict Wojtek Jankowski zdradził przepis na ulubione danie projektanta.

SKŁADNIKI: • 2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez kilka godzin i ugotowanej w nieosolonej wodzie • cukinia • bakłażan • 2, 3 kolorowe papryki • 2 czerwone cebule • duża marchew • 2 puszki krojonych pomidorów pelati • 2 ząbki czosnku • pół szklanki bulionu • pół papryczki chili • garść świeżych liści mięty i bazylii • oliwa • sok z jednej cytryny • sól • pieprz • cukier

Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kawałki na jeden kęs, cebule w piórka, marchew w plastry, czosnek i chili drobno siekamy. W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa i krótko przesmażamy. Dodajemy pomidory i bulion, zmniejszamy płomień i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy ciecierzycę, sok z cytryny i posiekane zioła, następnie doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.