SKŁADNIKI: • 3 twarde gruszki • kilka cebulek szalotek • 25 dag sera typu rokpol • 2 łyżeczki brązowego cukru • 5 łyżek cukru białego • kilka kropli aromatu waniliowego • chili  w płatkach • żółtko • 3 łyżki masła • gotowe ciasto francuskie

Gruszki umyć i obrać, pozostawiając ogonek. Wyciąć gniazda nasienne. Zagotować dwie szklanki wody i wsypać biały cukier. Dodać aromat waniliowy. Do syropu włożyć gruszki i gotować na małym ogniu ok. 8 min. Następnie wyjąć, osączyć i odłożyć, żeby przestygły. Cebulę pokroić w krążki, udusić na maśle, posypać brązowym cukrem i trzymać na ogniu ok. 2 min. Doprawić do smaku solą oraz chili. Ser rozetrzeć widelcem, a gruszki naciąć w plasterki. Ciasto pokroić na kwadraty, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Układać na nich ser, gruszki i cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać ok. 20 min.