Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godz. 30 minut

SKŁADNIKI
6 różnokolorowych strąków papryki
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
pieprz i sól do smaku
oliwa z oliwek
po kilka liści świeżego tymianku i szałwii
2 liście laurowe
1 szczypta pimento

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj papryki, rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne oraz białe błonki.
2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika na ok. 7 minut.
3. Wyjmij papryki i ostudź je, następnie usuń z nich skórkę. Obierz czosnek i cebulę i posiekaj je.
4. Papryki ponownie ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp przyprawami i ziołami, polej obficie oliwą.
5. Piecz w temperaturze 120°C przez min. 2,5 godziny, aż papryka się skarmelizuje. Podawaj na ciepło lub na zimno razem z tostami.