Caldo Verde (Zielona Zupa)

Składniki: • opakowanie szpinaku (np. marki Fit&Easy) • duża cebula • ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe • 100g chorizo • pół główki młodej kapusty • zielona papryka • trzy ząbki czosnku • cztery ziemniaki • jarmuż lub roszponka np. marki (Fit&Easy) • oliwa z oliwek • sól • pieprz • łyżeczka wędzonej papryki • puszka fasoli w zalewie • pół pęczka kolendry • litr wywaru z kurczaka

 

Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak.