Zupy to najprostszy i najszybszy sposób na to, by rozgrzać się w chłodne jesienne dni. Szczególnie dobrze radzi sobie z tym zadaniem zupa dyniowa, która z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Sposobów na przygotowanie tego pysznego i rozgrzewającego dania są setki, a my proponujemy dzisiaj nieco bardziej oryginalne i... egzotyczne!

Smacznego!


Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

Ilość porcji: 6

Składniki: • 60 dkg obranej dyni • 3 średniej wielkości ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) • 1 mała papryczka chilli • imbir, kawałek ok 2 cm • 300 ml wody • · świeża kolendra: część do zupy, część do dekoracji • sól i pieprz do smaku

Krewetki - przygotowanie • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek) • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka oliwy • 1 mały ząbek czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.

Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.

Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Przepis na zupę z dyni