Składniki:3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 4 ząbki czosnku 1 świeża czerwona papryczka chilli, pozbawiona nasion i drobno pokrojona 2 x 400 g puszka obranych pomidorów 1 łyżeczka cukru sól morska 100 g wczorajszego włoskiego chleba (wenecki, ciabatta, nizza) bez skórki, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka posiekanej bazylii + listki do ozdoby

Pomidorowe pesto: 4 marynowane suszone pomidory 6-8 łyżek oliwy z oliwek 1/2 ząbka czosnku

Przygotowanie:

Składniki na pesto pomidorowe zmiksować i odstawić na bok. Na oliwie podgrzać czosnek i chilli. Dodać pomidory i cukier, dolać 250 ml wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze 15 minut, aż się pomidory zaczną rozpadać.

W międzyczasie chleb włożyć do miski i skropić go octem balsamicznym. Zostawić na kilka minut żeby nasiąkł. Potem dodać razem z bazylią do zupy i gotować 5 minut do zgęstnienia.

Zmiksować na krem i doprawić solą i octem balsamicznym. Podawać ozdobione pomidorowym pesto i świeżą bazylią.

 


• Zobacz także:
» Zupa guacamole
» Zupa chrzanowa
» Zupa ziemniaczana