Stek z polędwicy w sosie rakowym, podany ze szparagami

Składniki: • 4 steki z polędwicy wołowej (każdy po 200g) • 10 ml sosu worcester • 40 ml oliwy z oliwek • świeżo mielony pieprz • sól morska • 200g zielonych szparagów • 20 g cukru • 100 g cebuli • 5 g czosnku • 200g szyjek rakowych • 2g świeżego estragonu • 100 ml białego wina • 100 ml śmietanki 30%

Polędwicę zamarynować w świeżym pieprzu, sosie worcester i oliwie. Grillować kilka minut z każdej strony aż mięso z zewnątrz będzie chrupiące i odłożyć je w ciepłe miejsce. Na patelni podsmażyć cebulę z odrobiną masła, dodać szyjki rakowe, posiekany czosnek i estragon. Podlać winem i po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę i przyprawy. Szparagi oczyścić, odłamując twarde końcówki, i gotować na parze ok. 6 min. Doprawić do smaku solą i cukrem. Steki podawać z sosem, szparagami i młodymi ziemniakami.


Sałatka owocowa z ryżem i panierowanym serem

Składniki: • 80 g truskawek • 80 g ananasa • 80 g winogron • 50g kiwi • 100g ugotowanego ryżu • mięta • melisa • 120 g żółtego sera • żółtko • bułka tarta • olej • 50 g siekanych pistacji

Ser pokroić w kostkę, panierować w roztrzepanym żółtku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wszystkie owoce oczyścić i pokroić w kostkę o wielkości zbliżonej do kostki pokrojonego sera. Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z owocami. Całość odstawić. Po kilku minutach odlać sok z owoców. Ugotować ryż, ostudzić i dodać do owoców. Podgrzany na grillu ser układać na sałatce. Posypać pistacjami.


Pierś kaczki przekładana serem i morelami

Składniki: • 4 piersi kaczki • 40 g miodu • 200 ml białego wina • rozmaryn • majeranek • sól • pieprz • 350 g sera • 4 świeże morele • 2 pomarańcze • 80 g cukru • olej

Przygotować marynatę: wino rozgrzać, dodać miód, zioła. Odstawić do wystudzenia. Mięso oczyścić, posypać solą i pieprzem, zanurzyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na mniejsze porcje i gotować z dodatkiem cukru, często mieszając, do momentu aż całkowicie się rozgotują. Morele pokroić w ćwiartki i zanurzyć w gorących pomarańczach. Po 24 godz. wyjąć mięso z marynaty, dobrze odsączyć z płynu i grillować na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Następnie pokroić na 5 plastrów i pomiędzy nie włożyć ser oraz morele. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 7-10 min w temp. 170 st. C.


Filet z halibuta z musem rabarbarowym

Składniki: • 500gfiletów z halibuta • 200g świeżego rabarbaru • oliwa z oliwek • sól • pieprz cukier • sok z cytryny 100 ml czerwonego wina

Filet z halibuta dokładnie umyć, osuszyć z obu stron i poporcjować. Następnie posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie w rondlu podsmażyć obrany z twardych skórek i pokrojony rabarbar z dodatkiem cukru.

Pod koniec smażenia dodać czerwone wino, chwilę podgotować, aż płyn zacznie się redukować.

Tak przygotowany rabarbar zmiksować na gładką masę, potem przetrzeć przez drobne sitko. Filet z halibuta odsączyć z zalewy i lekko osuszyć. Grillować z obydwu stron ok. 3-5 min - albo bezpośrednio na ruszcie, albo na specjalnej, aluminiowej tacce. Tak przygotowaną rybę oraz mus rabarbarowy podawać z bukietem warzyw z wody oraz grillowanym batatem.