Kampania „Bądź świadomy – kupuj polskie” ma na celu wskazanie, dlaczego warto wybierać polskie mleko i polskie produkty mleczne. W czasie kampanii dietetyk odpowiada na pytania internautów związane ze spożywaniem mleka i obala „mleczne mity”, które nadsyłają Internauci poprzez fanpage kampanii www.facebook.com/MlekoslawniPL. Tym razem nadszedł czas, by rozwiać wątpliwości dotyczące mlecznej diety odchudzającej.

Kto może stosować dietę mleczną?
M.H.: Dietę mleczną mogą stosować zdrowi dorośli, po uprzedniej konsultacji z dietetykiem.

Co jest podstawą takiej diety? Jak długo musi trwać, by stosujący ją zobaczyli rezultaty?
M.H.: Jak sama nazwa wskazuje dieta mleczna opiera się częstszym spożywaniu posiłków na bazie mleka i jego przetworów. Jej twórcą jest Bernarr Macfaden – Amerykanin i propagator kultury fizycznej, który uważa, że mleko to cudowny pokarm o wielu walorach żywieniowo-zdrowotnych. Przy jej stosowaniu ważne jest również, aby zachować odpowiedni bilans energetyczny diety oraz proporcje białkowo-węglowodanowo-tłuszczowe. Diety mlecznej nie można stosować codziennie, zaleca się, aby trwała od 7 do 10 dni. Widoczny spadek wagi jest pozytywnym rezultatem stosowania tej diety. Wbrew pozorom w diecie mlecznej nie chodzi o to, by spożywać WYŁĄCZNIE produkty mleczne. Można ją urozmaicić bulionami warzywnymi, miodem, chudym mięsem, warzywami i ograniczoną ilością węglowodanów zbożowych, w myśl zasady, że dieta powinna być różnorodna i urozmaicona.

Czy taka dieta jest zdrowa dla naszego organizmu?
M.H.: Dieta mleczna jest bardzo bogata w wapń, witaminy i mikroelementy.  Jest również bogata w białko – jego udział w diecie wynosi ok. 30%, więc trzeba o tym pamiętać wybierając tę formę żywienia. Tak duża ilość białka przyda się na pewno osobom uprawiającym sport lub podejmującym zwiększony wysiłek fizyczny. Nie będzie zaś wskazana osobom z niewydolnością nerek.

Jakie produkty mleczne Pani poleca?
M.H. Przede wszystkim polecam wybieranie produktów polskich producentów, którzy oferują różnorodne wyroby, prześcigając się w formach, smakach i gatunkach.  Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.  Przed zakupem danego wyrobu zachęcam do zapoznania się z etykietą i przeczytania jego składu, tak by wybrać optymalny dla siebie produkt.

Mówi Pani, że poleca wybory polskie. A co one mają w sobie, czego nie mają produkty zagraniczne?
Można by zadać pytanie odwrotnie – co mają w sobie produkty zagraniczne, czego nie mają produkty polskie? Wyroby krajowe to gwarancja najwyżej jakości, bezpieczeństwa i pewnego regionu pochodzenia. Dodatkowo zazwyczaj produkty rodzime są bardziej konkurencyjne cenowo. Jeśli dodamy do tego fakt, że kupując polskie popieramy własną gospodarkę, przyczyniamy się do wzrostu PKB, dajemy nowe miejsca pracy – dla mnie wybór jest jeden.Nie zapominajmy też, że polskie wyroby mleczne robią karierę międzynarodową – eksportujemy coraz więcej i doceniają nas nie tylko w Europie ale też w Azji i Afryce. Dlaczego zatem mielibyśmy kupować produkty zagraniczne?

Jest Pani dietetykiem w kampanii „Bądź świadomy – kupuj polskie”. Co to za kampania?
Kampania „Bądź świadomy – kupuj polskie” organizowana przez Polską Izbę Mleka, sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, ma na celu podkreślanie walorów polskiego mleka i uświadamianie Polakom, że polskie jest dobre! W tym zadaniu organizatorom kampanii pomaga Rodzina Mlekosławnych, czyli rysunkowa rodzina, której członkowie symbolizują mleko i produkty mleczne: Tata Mlekosław, Mama Mlekosława, a także ich dzieci: Serosław, Jogurtosław, Masłosław i Śmietanosława. Można ich znaleźć na fanpage kampanii www.facebook.com/MlekoslawniPL oraz na stronie www.mlekoslawni.pl. Zachęcam do zadawania pytań dotyczących spożycia produktów mlecznych.