W ZAMKU

Zapierające dech widoki, mazurskie jeziora i pagórki – w takim otoczeniu znajduje się hotel Zamek Ryn. To idealne miejsce na wyjazd z dziećmi

Biesiada w klimacie rycerskim

Od popołudnia 9 kwietnia zamek zostanie oddany we władanie gości. Organizatorzy zadbają, by wszyscy poczuli atmosferę tego miejsca. Będzie zwiedzanie zamku z przewodnikiem (połączone z pokazem walk rycerskich i tańca średniowiecznego), spacer po miasteczku Ryn oraz biesiada rycerska w strojach z epoki (do wypożyczenia na miejscu). W Wielką Sobotę odbędzie się konkurs na najładniejszą pisankę, a po południu piknik szantowy w Karczmie Rycerskiej. Przygotowano również sporo atrakcji dla dzieci, m.in. spektakl teatru lalkowego. W świątecznym menu znajdą się dania kuchni staropolskiej (m.in. kaczka księżnej i twaróg z borówką i miodem). Zwolennicy aktywnego wypoczynku nie będą się nudzić – instruktorzy pokażą, jak ćwiczyć jogę i nording walking. W centrum rekreacyjnym hotelu do dyspozycji gości jest basen, jacuzzi i sauna. Adres: Ryn, pl. Wolności 2, tel. (87) 429 70 00, www.zamekryn.pl

W DOLINIE PILICY

Nazwa hotelu idealnie zapowiada to, na co mogą liczyć goście – Sielanka...

Oaza spokoju niedaleko Warszawy

Mieszkańcy stolicy, którzy nie chcą tracić czasu na długą podróż do nadmorskich czy górskich kurortów, ale mają ochotę spędzić Wielkanoc blisko natury i skorzystać z zabiegów spa, Sielanką będą zachwyceni. Kameralny hotel otoczony ogromną posiadłością od granic Warszawy jest oddalony o 40 kilometrów. Leży w pięknym miejscu pomiędzy Puszczą Stromecką i doliną Pilicy. Na hotelowych gości czekają rowery, kajaki, a w programie wielkanocnym przewidziana jest także przejażdżka wozem konnym po malowniczej okolicy. Hotel nie zapomniał także o smakoszach – na święta szykuje iście królewskie menu tradycyjnej kuchni polskiej. Adres: Warka, ul. Łąkowa 1, tel. (48) 666 16 00, www.sielanka.pl

NAD JEZIOREM

W hotelu Warszawa w Augustowie poznasz smak podlaskich świąt

Dla miłośników tradycji

Szef kuchni Marcin Budynek przygotuje na święta dania kuchni podlaskiej i kresowej, choć w nowoczesnym wydaniu. W menu znajdą się m.in. tradycyjne dania postne oraz takie specjały jak kołduny, bliny, babka ziemniaczana i sękacz. Ale kulinarne atrakcje to nie wszystko. W programie jest m.in. rejs statkiem do Doliny Rospudy, wycieczka do Puszczy Augustowskiej z grillowaniem, muzyką i grzańcem oraz rodzinne malowanie pisanek. Po świątecznej uczcie można będzie odpocząć w centrum spa. Adres: Augustów, ul. Zdrojowa 1, tel. (87) 643 85 00, www.hotelwarszawa.pl