BARACK OBAMA

Z ODROBINĄ PIKANTERII Co kucharz prezydenta USA ma zawsze przy sobie? Pikantny sos chilli, który Barack Obama dodaje praktycznie do wszystkich potraw. Nieważne, czy to zupa, czy sztuka mięsa, polityk zawsze uszlachetni ją kilkoma kroplami przyprawy. Uważa, że papryczki chilli wprawiają go w świetny humor. I jako dowód przytacza badania, z których wynika, że zawarta w chilli kapsaicyna jest bodźcem dla organizmu do produkcji endorfin, czyli hormonu szczęścia...

ANGELINA JOLIE

NAŁOGOWE PRZEKĄSKI Wielkie poruszenie wywołała informacja, że aktorka razem z partnerem Bradem Pittem i dziećmi pierwszy dzień świąt regularnie spędza w barze... McDonald’s. Dziennikarze przez długi czas nie dawali jej spokoju, a ona cierpliwie tłumaczyła im, że naprawdę lubi hamburgery i frytki. „Traktuję to w kategoriach nałogu. Nie palę papierosów, nie przesadzam z alkoholem, więc dlaczego mam nie jeść niezdrowego jedzenia?” – mówiła. Gwiazda przyznała się także do słabości do chipsów.

JOANNA JABŁCZYŃSKA

SŁODKO-GORZKA Aktorka nie wyobraża sobie życia bez mleczno-czekoladowej przyjemności. „Jeśli ktoś widział film »Czekolada«, to wie, o czym mówię” – opowiada. „Ma w sobie coś, co sprawia, że się uśmiechasz, a przy tym zapewnia zastrzyk energii!” – dodaje. Joasia jest wielbicielką sportu wyczynowego i dlatego zawsze przed startem zabiera ulubiony przysmak w dowolnej postaci. Ostatnio aktorka wzięła udział w maratonie, a w plecaku miała... czekoladowe muffinki własnej roboty!

ORLANDO BLOOM

FAN ZIELONYCH LIŚCI Przyjaciele aktora nie muszą na niego czekać z zamawianiem potraw. Wszyscy i tak wiedzą, co wybrałby z menu. Kiedy spóźniony Orlando w końcu dołącza do towarzystwa, czeka już na niego sałatka ze świeżych liści szpinaku. W przerwach między filmami, gdy gwiazdor nie musi restrykcyjnie pilnować diety, pozwala sobie na smażone naleśniki wypełnione zielonym nadzieniem – szpinak uduszony z czosnkiem, dużą ilością soli oraz pieprzu i sera feta – to jego popisowe danie.

ANDRZEJ GRABOWSKI

ZGODNIE Z TRADYCJĄ „Bardzo lubię robić bigos, ale taki, jaki się robiło dawno temu” – opowiada aktor. Nie brakuje mu cierpliwości do gotowania, ponieważ ulubioną potrawę pichci nawet... kilka dni! Bigos à la Kiepski zawdzięcza swój wyjątkowy smak sekretnemu składnikowi, który aktor dodaje do kwaśnych dań – łyżeczce miodu.

GWYNETH PALTROW

WE WŁOSKIM ŻYWIOLE Ryba z frytkami i bekon z fasolką to nie dla niej. Mimo że aktorka od lat mieszka w Londynie, nie przepada za tamtejszymi „smakołykami”. Uwielbia za to wszystko, co pochodzi ze słonecznej Italii. „Makarony, pizze i risotta, podawane na sto różnych sposobów. To mój żywioł” – przekonuje. A znajomi Gwyneth zachwycają się jej kulinarnymi zdolnościami. Robi ponoć świetne bruschetty...

MAŁGORZATA TUSK

POTRAWA RZĄDOWA Polacy chcą wiedzieć, co jada ich premierowa, bo spodziewają się, że to coś wyszukanego. Tymczasem... „Kiedy jestem bardzo głodna i myślę o czymś, co bym naprawdę chciała zjeść, zawsze przychodzą mi do głowy pierogi z kapustą i grzybami” – zwierza się żona Donalda Tuska. Pani Małgosia pokochała pierogi na studiach, kiedy z mężem chodzili do gdańskiego baru mlecznego Syrenka.

GWEN STEFANI

IM NIE ODMAWIA: MAKI, FUTOMAKI I NIGIRI „Czego najbardziej nie lubiłam, będąc w ciąży? Odpowiedź jest prosta. Tego, że nie mogłam jeść sushi” – opowiadała piosenkarka. Lekarze odradzają wtedy spożywanie surowej ryby ze względu na ryzyko zatrucia, a Gwen na każdym kroku podkreśla, że jest wręcz uzależniona od tradycyjnego japońskiego przysmaku. I zamawia go nie tylko w ekskluzywnych restauracjach. W małych, tanich knajpkach też smakuje wyśmienicie.