Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut

SKŁADNIKI na 2 porcje:
pęczek zielonych szparagów
sok z 1 cytryny wraz z miąższem
pęczek kolendry
1 żółtko
1 łyżeczka słodkiej musztardy
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Obierz szparagi przy pomocy specjalnej obieraczki lub bardzo ostrego noża, odetnij zdrewniałe końce, zwiąż nitką i gotuj ok. 12 minut w wysokim garnku (główki powinny wystawać nad powierzchnię wody). Po ugotowaniu osusz i umieść na czystej ściereczce.
Z żółtka, musztardy i oliwy ukręć majonez.
Ubij śmietankę tak, aby podwoić jej wyjściową objętość. Posiekaj kolendrę.
Delikatniej wymieszaj ubitą śmietankę z majonezem, dodaj kurkumę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Podawaj szparagi polane złotym sosem.