Anna Lewandowska udowadnia, że wcale nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, sięgając po słodycze. Pyszne słodkie śniadania i desery bowiem naprawdę mogą być częścią wartościowej diety. Przepisy na zdrowe słodycze z książki "Healthy Sweets by Ann" to zaskakujące połączenia smaków, desery w nowej, zdrowej odsłonie i sposoby na wykorzystanie owoców i warzyw sezonowych. I co najważniejsze, znajdziemy w niej inspiracje na mniej słodkie i zdrowsze zamienniki zwykłego cukru.
W nowej książce kucharskiej sławnej trenerki i specjalistki ds. żywienia znajdziesz m.in. przepisy na ciasta, ciasteczka, torty, tarty, koktajle, lody, słodkie śniadania i pełne wartości odżywczych wersje tradycyjnych świątecznych wypieków. Żona Roberta Lewandowskiego pokazuje jak przygotować m. in. owsiankę waniliową z marchewką, placuszki z banana i awokado, brownie z batatów, domową "nutellę" z chilli czy orzeźwiające lody w różnych smakach. Nic, tylko korzystać z przepisów, cieszyć się słodkimi smakami, zdrowiem i dobrą formą.
Poniżej mamy dla ciebie przepisy na dwa pyszne i zdrowe desery z książki "Sweets by Ann": lody z kiwi i wiosenny "sernik" z kaszy jaglanej z musem i malinami.
Przepisy Anny Lewandowskiej: Lody z kiwi
Składniki na ok. 6 porcji (1 porcja – ok. 130 kcal)
Składniki:
- 10 kiwi
- 4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Kiwi obierz i wrzuć do miski lub blendera. Dodaj miód i wszystko zmiksuj. Przelej do foremek na lody, włóż do nich patyczki i wstaw do zamrażalnika. Możesz wykorzystać też pojemniki po jogurtach.
Przepisy Anny Lewandowskiej: Wiosenny "sernik" z kaszy jaglanej
(10–12 porcji; 1 porcja - ok. 270 kcal)
Składniki:
ciasto
- 400 ml napoju kokosowego
- 1 szklanka wody
- 200 ml mleczka kokosowego z puszki (gęsta część)
- 200 g kaszy jaglanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 50 g mąki kokosowej
- ½ szklanki + 2 łyżki cukru kokosowego
- sok z limonki, cytryny lub pomarańczy
- ekstrakt z wanilii • tłuszcz do posmarowania blachy
- 2 garści malin
mus
- 1 awokado
- 5 daktyli
posypka
- wiórki kokosowe
- cukier kokosowy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie pod bieżącą zimną wodą. Następnie wrzuć ją do gotującej się wody. Dodaj 400 ml mleczka kokosowego i gotuj, aż kasza będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia, po czym dodaj sok z cytryny, cukier i wiórki kokosowe, mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleczka kokosowego. Zblenduj wszystkie składniki na gładko. Okrągłą blaszkę posmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz przez 50–55 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do ostygnięcia. Daktyle zalej gorącą wodą, a następnie usuń z nich pestki. Zblenduj awokado i daktyle z wodą. Mus rozsmaruj na ostudzonym cieście. Na wierzchu ułóż maliny i posyp cukrem i wiórkami.
Komentarze