Święta Wielkanocne za pasem, co oznacza, że Polacy masowo poszukują przepisów na idealny żurek. Ta specjalność kuchni słowiańskiej to w końcu danie, bez którego miliony naszych rodaków po prostu nie wyobrażają sobie wielkanocnego stołu. O to, jak przyrządzić idealny wielkanocny żurek zapytaliśmy ekspertkę kulinarną, Annę Starmach. Jurorka "MasterChef" i "MasterChef Junior" dała nam tylko jedną prostą radę:

- Sekret żurku jest tak naprawdę jeden: samodzielnie przygotowany zakwas. Święta są za tydzień, więc już ostatni dzwonek, żeby nastawić zakwas. Wtedy ten żurek będzie naprawdę wyjątkowy - powiedziała Anna Starmach.

Jak więc samodzielnie przygotować zakwas na żurek wielkanocny? Sprawdźcie przepis Ani Starmach krok po kroku już teraz poniżej.

Zakwas na żurek wielkanocny - składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 świeże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • skórka z 1 kromki razowego chleba

Zakwas na żurek wielkanocny - przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody i wymieszaj.
  2. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba i  znów wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni. Codziennie mieszaj zawartość naczynia.

Przepis Anny Starmach na tradycyjny żurek wielkanocny w chlebie na bazie domowego zakwasu znajdziecie na jej stronie internetowej www.aniastarmach.pl.

SPRAWDŹ TEŻ: Anna Starmach na pierwszym spacerze z córką. Jagna dostała wózek za 15 tys. zł