Idealna beza: przepis na bezę Magdaleny Lamparskiej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 7-8 białek w temperaturze pokojowej
  • 250g drobnego cukru
  • łyżka octu

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • Mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Likier Egg Nog lub Baileys
  • Owoce: maliny, borówki, jeżyny, mango

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier - po jednej łyżce, A na koniec wlewamy ocet. Całość ubijamy 10 minut. Aby sprawdzić, czy białka są dobrze ubite, warto zrobić test nad głową. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 5 minut. Obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Nie otwieramy w międzyczasie piekarnika! Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy bezę. Dobrze upiec ją dzień przed planowanym zjedzeniem.

Krem: Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, mascarpone i trochę likieru. Wsypujemy owoce i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na bezę i polewamy zmiksowanym mango. Na koniec przykrywamy drugą bezą.

ZOBACZ TEŻ: MAGDALENA LAMPARSKA zdradziła "Gali" swój przepis na domową szarlotkę