Kasia Tusk zamieściła na swoim blogu Make Life Easier, który już od wielu lat cieszy dużą popularnością wśród internautów, bardzo prosty przepis na bezglutenowy piernik świąteczny. W niektórych regionach naszego kraju ten popularny słodki przysmak jest jedną z dwunastu obowiązkowych potraw wigilijnych, dlatego nic dziwnego, że miliony Polaków nie wyobraża sobie bez niego Świąt. Sprawdź, jak krok po kroku upiec piernik według receptury córki byłego premiera. 

Bezglutenowy piernik na Święta - przepis Kasi Tusk

Skład:

Ciasto:

  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • 130 g miodu
  • ok. 3 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki (100 g ziemniaczanej, 50 g owsianej bezglutenowej, 50 g migdałowej, 50 g kasztanowej, 50 g kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka (może być roślinne lub zwykłe)
  • 2 jajka płatki migdałów do posypania całości

Polewa nr 1:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Polewa nr 2:

  • 200 gram mlecznej czekolady 
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na małym ogniu roztopić masło z miodem, przyprawą do piernika i kawą. W dużej misce wymieszać wszystkie mąki i sodę oczyszczoną.
  2. Zdjąć garnek z ognia i dodać jego zawartość do miski z mąkami. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać mleko, na końcu dodać jajka i jeszcze raz wymieszać.
  3. Masę wylać do przygotowanej foremki (moja ma standardową średnicę, ale jeśli macie ciut węższą to nawet lepiej – łatwiej Wam będzie potem rozkroić warstwy). Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg włączamy na pięć minut przed końcem czasu pieczenia).
  4. Wyciągamy ciasto i czekamy aż ostygnie.
  5. W międzyczasie w małym rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej białą czekoladę. Cały czas mieszamy, co jakiś czas ściągamy rondelek z gazu, aby zawartość się nie przypaliła. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona dodajemy do rondelka serek mascarpone (na początku bardzo powoli, aby krem się nie zwarzył). Ostrożnie przekrawamy ciasto na trzy warstwy i kładziemy osobno.
  6. Nakładamy połowę jasnej polewy na wierzch pierwszej warstwy, przykrywamy drugą, nakładamy resztę kremu i przykrywamy trzecią warstwę.
  7. W małym rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy wszystkie składniki na polewę nr 2. Tak jak w pierwszym przypadku - cały czas mieszamy i co jakiś czas ściągamy rondelek z ognia. Gdy czekolada się całkiem rozpuści, wyłączamy gaz i czekamy aż polewa nieco ostygnie.
  8. Polewamy nią wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy po bokach. Prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi wierzch. 

źródło: makelifeeasier.pl & instagram.com/makelifeeasier_pl

ZOBACZ TAKŻE: Ciasto korzenne z likierem - przepis Kasi Tusk