Kasia Tusk, która już od kilku lat prowadzi jeden z najbardziej popularnych blogów lifestylowych w Polsce, ku ogromnej uciesze fanów, jakiś czas temu postanowiła podzieliła się przepisem na ciasto korzenne z likierem, czyli przepyszny słodki smakołyk, bez którego córka byłego premiera nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy. 

Ciasto korzenne z likierem - przepis Kasi Tusk

Skład:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (można więcej) +  2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 150 g roztopionego masła
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Krem:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
  • do dekoracji: świeża żurawina
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.

2. Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

3. Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę

źródło: makelifeeasier.plinstagram.com/makelifeeasier_pl

ZOBACZ TAKŻE: Kasia Tusk udekorowała dom na święta. Fanka: "Czuję się bardzo zainspirowana" [FOTO]