Ajvar Podravka to doskonały dodatek do dań mięsnych, z grilla i warzywnych oraz na kanapkę – dostępny w wersji łagodnej i ostrej.
Chcesz przywołać smak śródziemnomorskiego  lata?  Z zapiekanymi gniazdkami to proste.




Przekonaj się i spróbuj naszych sprawdzonych przepisów:

390 g pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka

Ajvar ostry Podravka

400 g makaronu tagliatelle Podravka

10 dag wędzonego łososia w plastrach

Zielone oliwki

1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej

25 dag pieczarek

4 łyżki startego parmezanu

kilka gałązek natki pietruszki

Na  patelni podsmażyć pomidory krojone z oliwą i czosnkiem, dodać 2 łyżki Ajvaru doprawić Vegetą Śródziemnomorską i dusić ok. 5 minut. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, dusić ok. 8 minut. Tagliatelle ugotować w osolonym wrzątku przez 3/4 czasu podanego na opakowaniu. Gniazda wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do wysmarowanej oliwą formy do muffinów. W środek każdego gniazdka włożyć plasterek łososia zwiniętego w różyczkę oraz podsmażone pieczarki i pokrojone w plasterki zielone oliwki. Całość zalać sosem pomidorowym, piec ok. 20 min w temp. 180°C. Gorącą zapiekankę posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło z Ajvarem.

Więcej śródziemnomorskich inspiracji na:www.podravka.pl