Magda Gessler zdradza, że przepis na domowy majonez, który idealnie sprawdzi się jako składnik wielkanocnych dań, poznała jeszcze w czasach, gdy mieszkała w Hiszpanii. Gwiazda programu "Kuchenne rewolucje" wyjaśnia, że różni się on nieco od majonezu, który można zazwyczaj kupić w polskich sklepach. Zdaniem znanej restauratorki, sos wykonany według jej przepisu jest o wiele lżejszy od typowego majonezu, który króluje zazwyczaj na polskich stołach. Gessler zapewnia też, że jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość wykonania. Do uzyskania gęstego majonezu o gładkiej strukturze przyda się blender. Jeśli nie masz go w wyposażeniu swojej kuchni, to możesz po prostu użyć trzepaczki lub zwykłej łyżki.

Majonez domowy Magdy Gessler - PRZEPIS

Każdy, kto zna Magdę Gessler wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań są przede wszystkim najwyższej jakości składniki. Dlatego do przyrządzenia majonezu poleca użyć m.in. jaj z produkcji ekologicznej (czyli tzw. "zerówek") oraz musztardy rosyjskiej, która ma zdecydowanie największą zawartość gorczycy.

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • musztarda rosyjska
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • mleko

Przygotowanie:

  1. Do blendera wbić 2 jaja i wlać pół litra oleju.
  2. Dodać łyżkę musztardy, sól, cukier i 3-4 łyżki octu.
  3. Blendować aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  4. Na końcu zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.

ZOBACZ TEŻ: Przepis Magdy Gessler na żurek wielkanocny