Letnia edycja Festiwalu to przede wszystkim odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Prawdziwa sztuka na talerzu, która łączy tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal ma za zadanie przybliżyć Gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji. Sprawdźcie, gdzie według nas warto zarezerwować stolik w ramach letniej edycji Festiwalu. 

U Fukiera (Warszawa)

Jeśli marzyliście chociaż raz by odwiedzić restaurację Magdy Gessler, to właśnie nadarzyła się ku temu idealna okazja! Restauracja „U Fukiera” dziś jest żywym obrazem, namalowanym przez Magdę Gessler. Zachwyca tu harmonijnie określona forma, w której skład na równi z wystrojem wnętrza wchodzą smak, zapach, kolor i dźwięk. Czekać na was będzie 5-daniowe menu do wyboru z dwóch opcji. Naszym faworytem jest bez dwóch zdań Comber z polskiej jagnięciny w pudrze z pistacji podany z kurkami, zielonymi warzywami i kremowym risotto. Również Pijany Crème anglaise z pistacjową bezą Pavlova i domowymi lodami waniliowymi brzmi wyśmienicie.  Zaufajcie nam, ta restauracja to zdecydowany strzał w dziesiątkę! 

Biały Królik (Gdynia)

Jeśli planujecie kolację w Gdyni, to zdecydowanie warto odwiedzić restaurację Biały Królik. Jedna z najlepszych restauracji w Polsce, która poszerza horyzonty smaków.  To miejsce stworzone z fantazją, gdzie rzeczywistość styka się z magią - zwłaszcza na talerzu. Nie tylko piękny wygląd, ale również wykwintny smak sprawi, że na długo zapamiętacie wizytę w tym miejscu. Szef Kuchni, Marcin Popielarz przygotował dwie wersje menu.  Na osoby, które od mięsa stronią czeka  m.in. grillowany młody brokuł z wegańskim sosem barbecue oraz seler pieczony w cieście solnym z gruszką i pietruszką. Brzmi dobrze, ale sami musicie się przekonać jak dobrze smakuje! 

Pam Pam (Warszawa)

Podczas tej edycji będziecie mieli szansę odwiedzić restaurację Pam Pam, która zachwyca połączeniem kuchni śródziemnomorskiej z tradycyjną kuchnią polską. Nie tylko oryginalne smaki sprawią, że zauroczycie się tym miejscem. Wnętrza również odgrywają dużą rolę - są wysmakowane, przytulne i eleganckie, inspirowane stylem art deco. Nowoczesne, ale
z wyczuciem nawiązujące do stylu przedwojennej kamienicy. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. pierś z perliczki z kurkami, kalarepą i kopytkami bazyliowymi. Na miłośników deserów czeka parfait borówkowe z bezą imbirową i lodami czekoladowymi z kardamonem. 

Bistro Beta (Kraków)

Są takie miejsca na kulinarnej mapie Krakowa, które warto odwiedzić. Bistro Beta w Hotelu Legend, to jedno z tych miejsc, w którym warto spędzić wieczór, cieszyć się dobrymi chwilami, celebrować życie i doświadczać wszystkimi zmysłami festiwalowe menu! Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu, które przygotował dla Was Szef Kuchni, Filip Stępień. Obie wersje menu to prawdziwa uczta! Mięsożercy rozpłynął się nad duszonym jeleniem z musem z topinamburu, gruszką, kurkami i chrupiącą płaskurką. Opcja wege to wyśmienita ośmiornica z kapustą, fenkułem, confitowanym ziemniakiem i kurkami. 

Restauracja Powidok (Łódź)

Kolejne miejsce, które warto odwiedzić podczas letniej edycji Festiwalu Fine Dining Week to zdecydowanie Restauracja Powidok. Jeśli szukacie stylowego i niepowtarzalnego miejsca, gdzie serwowane dania to prawdziwe dzieła sztuki,  to wybór jest prosty! Czas spędzony w tej restauracji z pewnością umili Wam wystawa znakomitych obrazów. Festiwalowe menu z całą pewnością zaskoczy Wasze kubki smakowe! W wersji mięsnej nasz faworyt to filet z kaczki z burakiem, śliwką i cepelinem. Natomiast w wersji bezmięsnej to pyszne boczniaki z kapustą i pomidorem! 

Nie zwlekajcie zbyt długo! Najlepsze stoliki znikają bardzo szybko! Żeby  zarezerwować stolik na wyjątkowy wieczór z jednej w wybranych przez Was restauracji wejdźcie na stronę www.FineDiningWeek.pl

Smacznego!