Podczas Fine Dining Week macie możliwość skosztowania dań w specjalnej festiwalowej cenie – 129 zł za osobę. Rezerwacji stolików możecie dokonać na www.FineDiningWeek.pl. Spieszcie się, najlepsze stoliki znikają w finediningowym tempie. Sprawdźcie gdzie według nas warto udać się w kulinarną podróż.

Biały Królik – Gdynia

Pierwszym punktem na naszej kulinarnej mapie Polski jest Restauracja Biały Królik w Gdyni. To miejsce, które poszerzy horyzonty waszych smaków. Dania powstają z regionalnych produktów oraz naturalnych i pełnowartościowych składników. W ramach zimowej edycji Fine Dining Week, Biały Królik swoim Gościom zaserwuje jedno z dwóch wybranych 5-daniowych doświadczeń restauracyjnych w towarzystwie specjalnej selekcji win w cenie 199 zł za osobę. Menu mięsne otwiera wyśmienity smalec z dzika z suszonym jogurtem i majerankiem, który bez wątpienia pobudzi Wasze kubki smakowe. W wersji wegańskiej przystawka to pieczony burak marynowany w syropie klonowym i occie jabłkowym z palonym słodem. Na zakończenie wspaniałej degustacji tematycznej czekają na Was desery, które nie tylko cieszą oko, ale także podniebienie!

Concept 13 – Warszawa

Restauracja Concept 13 znajduje się na piątym piętrze DH VITKAC. Nowoczesne, przeszklone wnętrza, widok na panoramę Warszawy oraz kuchnia na najwyższym poziomie. Wyjątkowość tej restauracji opiera się na doświadczeniu oraz innowacyjności w tworzeniu potraw, a także na zaangażowaniu wynikającym z kulinarnych pasji wybitnych Szefów kuchni. To jedno z tych miejsc, które potrafi zachwycić najbardziej wymagających Gości. Restauracja Concept 13 przygotowała dwie wersje menu: „Concept mięsny” i „Concept rybny”. Dwie wersje menu otwiera halibut z oscypkiem oraz czarnym czosnkiem. W wersji mięsnej króluje polędwica wołowa, borowik stepowy oraz rzepa. Natomiast w wersji rybnej turbot oraz kalafior z truflą. Jednak naszym faworytem jest przepyszny deser – topinambur z kawą oraz mlekiem, który będzie idealnym dopełnieniem tej wyjątkowej uczty. Bez dwóch zdań w tej restauracji czeka Was niezapomniany wieczór!

Delicja – Poznań

Restauracja Delicja mieści się w samym centrum Poznania. W tym miejscu czekają na Was tradycyjne polskie smaki wzbogacone śródziemnomorskim duchem kulinarnym. W ramach zimowej edycji Fine Dining Week, Szef kuchni przygotował dwie wersje menu: „Atlantycką Bryzę” dla wegetarian oraz „Klasyki Delicji” dla mięsnych łakomczuchów. Dla osób, które stawiają na mięso polecamy comber z sarny z batatem, burakiem marynowanym oraz czarnym bzem. W wersji bezmięsnej pojawią się bezkonkurencyjne ślimaki z  pietruszką, białym winem oraz ser roquefort. Jeśli chodzi o Poznań, możecie nam zaufać – tutaj czeka na Was niezapomniane doświadczenie tematyczne!

Dworzysko – Wrocław

Restauracja Babinicz to zdrowe i dobre jedzenie oparte o składniki najwyższej jakości. Wyjątkowa kuchnia, w wyjątkowym miejscu, dla wyjątkowych ludzi. Szef kuchni – Rafał Grzegorzek, przygotował pięciodaniową degustację w dwóch opcjach: „Menu Superior” oraz „Menu Wegańskie”. Podniebienia osób, które stawiają na mięsną ucztę zdecydowanie oczaruje carpaccio z jelenia z marynowaną dynią i prażynką z kaszy gryczanej oraz żeberka wołowe z karmelizowaną pietruszką i sosem grzybowym. Na wegan również czeka rozkosz dla kubków smakowych, na pewno na długo zapamiętacie pieczonego bakłażana z pastą miso, prażynką z kaszy gryczanej oraz micro sałatką. Nie wspominając o bezie z ciecierzycy z musem kokosowym i owocami, która jest obłędna!

Majolika – Gdańsk

Jeśli szukacie sprawdzonego miejsca na wyjątkową kolację w Trójmieście, to śmiało możecie wybrać się do Majoliki w Gdańsku. Potrawy są tworzone z miłości do dobrego jedzenia oraz pod hasłem: „Barwy Polskiej Kuchni”. Szef kuchni przygotował dwa tematyczne sety degustacyjne, jeden klasyczny dla miłośników mięsa, drugi wegetariański stworzony z myślą o osobach, które zdecydowanie od mięsa stronią. Menu klasyczne rozpoczyna rilletes z kaczki z rokitnikiem oraz trawą żubrową, natomiast kończy beza z kremem kawowo-daktylowym. W drugiej opcji Goście rozpoczną swoją degustację od korzenia selera pieczonego w soli morskiej z pesto z rukoli , a na sam koniec mogą wyczekiwać faworków z lodami o smaku słonego karmelu.

Villa Gardena – Silesia

To miejsce na kulinarnej mapie Śląska, które zdecydowanie warto odwiedzić. Restauracja Villa Gardena znajduje się w samym sercu Katowic. Charakteryzuje się międzynarodową kuchnią z mocnym akcentem Polski i regionu. W ramach Festiwalu otrzymacie do wyboru dwa menu. W wersji z mięsem zdecydowanie króluje danie typowo regionalne, czyli krokiet z ogona wołowego z sosem tatarskim oraz białą kapustą. Natomiast w wersji wege na uznanie zasługuje krokiet z fasoli z mizerią oraz białą kapustą.