Gaja Suchocka z Sanoka ma dopiero 9 lat, a już gotuje jak doświadczony szef kuchni z ekskluzywnej restauracji. Zwyciężczyni piątej polskiej edycji popularnego programu "MasterChef Junior" dzień po wielkim finale show zdradza nam przepisy na swoje ulubione dania. Poniżej znajdziecie przepisy Gai Suchockiej na genialny tatar z buraka, orzeźwiającą sałatkę z miętowym arbuzem, pyszne imbirowe placuszki oraz smakowity deser - przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym.

Przepisy Gai Suchockiej: Tatar z buraka, awokado i cebuli

Składniki:

Tatar:

  • 2  średniej wielkości buraki gotowane
  • 2 małe cebule
  • 2 awokado

Sos:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • garść listków świeżej mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Tatar: Buraka, cebulę i awokado kroimy w bardzo drobną kostkę. Najlepiej na oddzielnych deskach, aby kolor buraka nie przeszedł na pozostałe składniki. Pokrojone składniki układamy warstwowo w miseczce, którą później odwrócimy do góry dnem. Najpierw układamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na wysokość około 2 cm, następnie awokado, a później buraka. Miseczkę delikatnie odwracamy do góry dnem i podnosimy.

Sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy w naczyniu, aby konsystencja była gładka i aksamitna. Sosem polewamy tatara. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Przepisy Gai Suchockiej: Sałatka z miętowym arbuzem, serem feta i orzeszkami pistacjowymi

Składniki:

  • 20 kosteczek wyciętych z arbuza
  • 20 g fety
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go w kostki. Wkładamy do miseczki. Fetę drobno kruszymy i posypujemy nią arbuza. Miętę i orzeszki pistacjowe siekamy i posypujemy nimi arbuza z fetą. Sok z cytryny mieszamy z łyżką miodu i polewamy nim sałatkę. Całość mieszamy. Możemy posypać szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sałatka idealna jako przekąska w letnie dni.

Przepisy Gai Suchockiej: Imbirowe placuszki z jajkiem i warzywami

Składniki:

Placuszki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1  jajko
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

Warzywa:

  • kilka różyczek brokułu
  • 8-9 rzodkiewek
  • 1 awokado
  • 3 garście kiełków rzodkiewki
  • 1/2 cytryny

Jajko w koszulce:

  • 1 jajko dla 1 osoby
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie przez mniej więcej 4 minuty, aby były al dente. Następnie przelewamy zimną wodą. Do miski wlewamy jogurt oraz jajko. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, imbir starty na tarce na małych oczkach, oliwę, sól, proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Smażymy placuszki na patelni grillowej przez blisko 2 minuty z każdej strony. W garnku gotujemy wodę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy sok z cytryny. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku. Powtarzamy czynność dla kolejnych jajek. Wykładamy placki na talerz. Na nich układamy różyczki brokułu, jajko w koszulce, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, awokado pokrojone w ćwiartki i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki.

Przepisy Gai Suchockiej: Przekładaniec bezowy z kremem śmietankowym, granatem i lemon curd

Składniki:

Beza:

  • 250 g cukru pudru
  • 6 białek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 większy granat

Lemon curd:

  • 3 żółtka
  • 1  jajko
  • sok z 2 cytryn
  • 50 g cukru

Krem śmietankowy:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

Beza: Białka ubijamy i powoli dodajemy cukier puder, żeby nie zrobił się lukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijamy przez mniej więcej 2 minuty. Wkładamy masę bezową do ringu o wielkości około 15 cm, aby powstały dwa równej wielkości krążki, a następnie usuwamy. Bezowe krążki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 80 minut w temperaturze 120°C. Podczas gdy beza się piecze, przygotowujemy lemon curd i krem śmietankowy.

Lemon curd: Wszystkie składniki wlewamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, i cały czas ubijamy, aż krem zgęstnieje. Nie przerywamy mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje, odstawiamy.

Krem śmietankowy: Śmietankę oraz serek mascarpone wkładamy do miski i ubijamy, co chwilę dodając cukier, do momentu aż powstanie puszysta masa. Owoc granatu przekrawamy w poprzek i za pomocą łyżeczki wybieramy owoce do miseczki. Oczyszczamy pestki granatu z błonek i odcedzamy z soku. Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który jeszcze raz smarujemy lemon curd, kremem śmietankowym, a na wierzch wykładamy owoce granatu. Dekorujemy listkami mięty.

Więcej przepisów Gai Suchockiej oraz pozostałych finalistów "MasterChef Junior 5" znajdziecie w książce, którą można już kupić teraz w przedsprzedaży w promocyjnej cenie.

ZOBACZ TEŻ: Przepis Grzegorza Zawieruchy na zwycięskie danie z finału "MasterChef 8"