W najbliższą sobotę 13 szefów kuchni z dwunastu restauracji stanie w jednej z najtrudniejszych konkurencji, jakie znają polskie konkursy kulinarne. Wyzwanie polega przede wszystkim na przygotowaniu na żywo aż 700 porcji misternych i pięknie podanych przystawek i dań głównych. Deser natomiast przyrządzony zostanie przez znakomitych mistrzów kuchni poza konkursem. Warto podkreślić, że uroczysta gala finałowa odbywa się w niecodziennej scenerii - imponujących rozmiarów sali restauracyjnej. Widok starannie zaaranżowanego namiotu o powierzchni 5000 m kw., rokrocznie w innej scenografii, zapiera dech w piersiach tym bardziej, że budowany jest 30 dni po to, by… zniknąć niedługo po rozstrzygnięciu konkursu.

Zainteresowanie konkursem zatacza coraz szersze kręgi, o czym najlepiej świadczy lista zakwalifikowanych finalistów. Połowa z nich to restauracje spoza dużych ośrodków miejskich, co w tym roku buduje wyjątkowo barwny zestaw finalistów.

  1. Bulaj z Sopotu,
  2. Chapeau Bas Restaurant A la carte by Grand Lubicz Hotel z Ustki,
  3. Endorfina z Warszawy,
  4. Galeria Blu z Bielska-Białej,
  5. Hugo z Poznania,
  6. Inspiracja by Kopicki z pomorskiej Przyjaźni,
  7. Kiepura z Krynicy Zdrój,
  8. Le Victoria Brasserie Moderne z Warszawy,
  9. PerMare z Kołobrzegu,
  10. Poziom 511Restaurant&Bar z Podzamcza (woj. śląskie),
  11. Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel z Goli Dzierżoniowskiej (woj. dolnośląskie),
  12. Z57 z Warszawy.

Przypomnijmy ubiegłorocznych zwycięzców:

  • Przystawka: Concordia Taste, szef kuchni: Tomasz Trąbski (Poznań)
  • Danie główne: T-Bone, szef kuchni: Grzegorz Labuda (Iława)
  • Deser (kategoria konkursowa do 2014 roku): Signature, szef kuchni: Wojciech Kilian (Warszawa)
  • Wyróżnienie jury profesjonalnego: Concordia Taste
  • Wyróżnienie Gault&Millau: Concordia Taste

Więcej informacji: noblenight.pl