Kruche ciasteczka z konfiturą to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy w domu Magdy Gessler. Ku uciesze fanów, gwiazda programów "Kuchenne Rewolucje", "MasterChef" i "Sexy Kuchnia" jakiś czas temu postanowiła podzielić się osobistym przepisem na swój ulubiony świąteczny deser z czytelnikami zaprzyjaźnionego magazynu "Dobre Rady". Dzięki temu możemy wam nareszcie zdradzić sekret pysznego smaku kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie według receptury tej sławnej restauratorki. Przygotowanie 15 porcji zajmie wam zaledwie 50 minut.

Ciasteczka na Boże Narodzenie - przepis Magdy Gessler

Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie - składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 kostki zimnego masła (prosto z lodówki)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6-8 żółtek
  • konfitura

Świąteczne ciasteczka Magdy Gessler - przygotowanie:

​​​​​​1. Magda Gessler robi ciasto kruche zawsze według proporcji: 3 części masła, 2 części mąki i 1 część cukru pudru. Zimne masło za pomocy noża energicznie należy połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i mąką. Następnie uformować kulę, owinąć folią i na 3 godziny włożyć do lodówki.

2. Gdy ciasto się dobrze schłodzi, wałkować je na placek o grubości 3 mm. Za pomocą foremek różnych kształtów wyciąć ciasteczka.

3. Delikatnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec ok. 12 minut w temp. 180 st. C na złoty kolor. Posmarować dowolną konfiturą, skleić i posypać cukrem pudrem.

SPRAWDŹ TEŻ: Piernik z czekoladową polewą - przepis Magdy Gessler