Tort Pawłowej

Składniki: • 4 białka jajek • szklanka cukru pudru • łyżka mąki ziemniaczanej • szczypta proszku do pieczenia • łyżka lodowatej wody • masło do formy • łyżeczka białego octu winnego • 2 szklanki bitej śmietany • kieliszek likieru Cointreau • łyżeczka soku i skórka otarta z limonki • 45 dag truskawek • listki świeżej mięty

Schłodzone białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną i szczyptą proszku do pieczenia. Pod koniec ubijania wlać łyżkę lodowatej wody i ocet. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem, lekko natrzeć masłem spód i brzegi. Zewnętrzną stronę tortownicy zanurzyć na chwilę w lodowatej kąpieli. Do tortownicy włożyć masę z białek (można użyć szprycy do kremów), tworząc niewielki brzeg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 st. C. Po upływie 20-30 minut zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. i suszyć bezę przez ok. 3-4 godziny, aż wierzch lekko stwardnieje. W tym czasie bitą śmietanę wymieszać z likierem i sokiem z limonki. Truskawki umyć, osuszyć i obrać. Bezę położyć na paterze, delikatnie rozsmarować na niej bitą śmietanę, a wierzch udekorować przepołowionymi truskawkami. Lekko oprószyć cukrem pudrem. Dekorować paseczkami limonki i świeżymi listkami mięty.