Koktajl arbuzowy

Składniki: • 100 g arbuza • 20 ml syropu truskawkowego • 2 kostki lodu • 1 łyżka soku z cytryny

Obrać arbuz i wyłuskać wszystkie pestki. Miąższ zmiksować, dodać syrop truskawkowy, kostki lodu  i sok z cytryny, jeszcze raz wszystko zmiksować, aż powstanie jednolity płyn. Przelać do szklanek i natychmiast podawać.


Milkshake à la mango

Składniki: • 0,5 l mocno schłodzonego mleka • 0,4 l sorbetu z mango • 2 łyżki stołowe cukru pudru • listki świeżej mięty

Umyć i wysuszyć miętę.  Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać sorbet i cukier puder. Wszystko zmiksować na wysokich obrotach przez kilka minut,  aż powstanie lekka, pieniąca się masa. Przelewać do wysokich szklanek. Udekorować listkami mięty. Natychmiast podawać.


Smoothie z awokado i pomarańczy

Składniki: • 3 dojrzałe awokado • 4 pomarańcze • 100 ml słodkiej śmietanki • sok z jednej cytryny • natka pietruszki • sól • pieprz

Trzy pomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Czwartą pokroić w całości na cztery połówki. Awokado obrać, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Natkę umyć. Do blendera wlać sok z pomarańczy, cytryny, dodać awokado, śmietankę, natkę, sól i pieprz do smaku. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlać do szklanek, posypać z wierzchu pieprzem, udekorować pomarańczami.