Pankejki

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1,5 łyżeczki soli  3 jajka  2 szklanki mleka  ¾ szklanki ricotty ¼ szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii masło  200 ml śmietanki kremówki 36%  szklanka borówek amerykańskich

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni Celsjusza. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka oddzielamy od białek.  W oddzielnym naczyniu mieszamy żółtka  z mlekiem, ricottą, cukrem i ekstraktem z wanilii, a białka ubijamy na sztywno.

Mieszamy masę mączną z mleczną i na koniec dodajemy ubite białka. rozpuszczamy łyżkę masła na dużej patelni i wylewamy na nią po 3–4 łyżki masy tak, by smażyć po kilka pankejków naraz. Musimy zachować pomiędzy nimi odstępy, ponieważ ciasto będzie rosło. Smażymy po 2 minuty z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą i smażymy minutę.

Gotowe pankejki przekładamy do rozgrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby były ciepłe. Smażymy kolejne. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno. Gorące placuszki podajemy polane bitą śmietaną z dodatkiem borówek. dekorujemy jeżynami lub malinami.


Gofry

Składniki:2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli ¼ szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 2 szklanki mleka cukier puder

Przygotowanie: Przepis na gofry belgijskie przedstawił Maurice Vermersch w 1964 roku na targach kulinarnych w Nowym Jorku. Jego gofry były drożdżowe i podawane z bitą śmietaną i owocami. U nas w wersji z cukrem pudrem.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą  i cukrem, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno. W oddzielnym naczyniu mieszamy żółtka z mlekiem i olejem. Mokre i suche składniki łączymy, dokładnie mieszając. Dodajemy białka i raz jeszcze delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy masę, smażąc gofry po ok. 5 minut. Gotowe podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.  


Naleśniki

Składniki: •  1 jajko • 1 szklanka mleka  o temperaturze pokojowej •  pół szklanki mąki pszennej •  ¼ szklanki kakao •  2 łyżeczki cukru • szczypta soli • olej do smażenia 4 banany szklanka wiśni 4 porcje lodów waniliowych 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła

Przygotowanie: Łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Gdy powstanie jednolita masa, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy.

Następnie mieszamy jajko  z mlekiem, mąką, kakao, cukrem i solą. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i wylewamy masę, smażąc naleśniki z obu stron mniej więcej 2 minuty.

Obieramy banany i kroimy  w plasterki. Myjemy wiśnie. Na usmażonych naleśnikach układamy pokrojone banany i zawijamy każdy w rulonik. Podajemy z dodatkiem wiśni i lodów wa-niliowych, polane sosem czekoladowym.