Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą

Składniki:opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active duży ugotowany i obrany burak czerwona cebula 200 g ugotowanej fasoli 5 plasterków wędzonego boczku

Przygotowanie: Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem.

Przepis na sos:

Przygotowanie: Dressing o dużym ciężarze gatunkowym. Znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

Składniki:główka czosnku 60 ml oliwy z oliwek gałązka świeżego rozmarynusól, pieprz łyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukru

Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.


Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem

Składniki:½ opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active ½ opakowania Szpinaku Fit&Easy 200 g obranych krewetek 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnkusól, pieprz • oliwa z oliwek odrobina chili sok z ½ cytryny

Przygotowanie: Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie – rose.

Przepis na dressing marie-rose

Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.

Składniki:4 łyżki majonezu2 łyżki śmietany 30% lub jogurtułyżka ketchupu ząbek czosnku odrobina sosu Worchestershire kilka kropel whisky lub brandy łyżka soku z cytryny sól, pieprz ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.


Sałata z fenkułem, bobem i porem

Składniki:opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend fenkuł 200 g obranego bobu jasna część małego pora 10 pomidorków koktajlowych garść prażonych pestek słonecznika

Przygotowanie: Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję winegret, salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.


Chipsy z jarmużu

Składniki:200 g Jarmużu Fit&Easy sok z 1/2 cytryny łyżka oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne sól

Przygotowanie: Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.