Boże Narodzenie to czas, kiedy jak nigdy indziej lubimy spędzać czas przy stole. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tradycyjnych polskich dań. Spróbujcie dwóch szwedzkich bożonarodzeniowych przepisów, których nie moze zabraknąć na świątecznym stole naszych sąsiadów zza Bałtyku!


Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą

Składniki:400 g obgotowanych ogonów rakowych 75 ml oliwy z oliwek 1 limonka 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej 1 suszona, drobno pokrojona figa 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżki cukru sól do smaku kromki pieczywa WASA z sezamem

Przygotowanie: ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.


Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym

Składniki:•  90 dkg łososia półtorej łyżki soli morskiej •  łyżka cukru brązowego pół łyżki cukru białego półtorej łyżki otartej skórki z grejpfrutapół łyżki zielonego i czerwonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu pół łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu

Sos jogurtowo - koperkowy:300 ml jogurtu greckiego łyżka posiekanego kopru łyżka pokrojonego grapefruita łyżka miodu sól

Kromki pieczywa WASA Sport

Przygotowanie:

Łosoś: składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, ukłdamy na pieczywie WASA SPORT, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.

 

Sos: jogurt, koper, grejprut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.