Kulebiak to idealny dodatek do barszczu czerwonego, dlatego jest stałym punktem wieczerzy wigilijnej w wielu polskich domach. Magda Gessler co roku przyrządza tę pyszną potrawę na święta Bożego Narodzenia w bardzo smacznej wersji z łososiem, kiszoną kapustą i prawdziwkami. Masz ochotę przyrządzić takie danie? Spieszymy z pomocą. Gwiazda kulinarnych programów TVN zdradziła swój przepis na wigilijnego kulebiaka w grudniowym numerze pisma "Dobre Rady". Znajdziesz go już teraz poniżej.

Kulebiak - przepis Magdy Gessler

6 porcji kulebiaka według receptury Magdy Gessler przygotujesz w 1,5 godziny

Kulebiak wigilijny - składniki

FARSZ

  • 500 g surowego łososia
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 5 suszonych kapeluszy białych grzybów (prawdziwków)
  • 1 biała cebula
  • pęczek kopru

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 żółtko, 1 jajko
  • dodatkowe żółtko jajka do posmarowania ciasta

Kulebiak na Wigilię - przygotowanie

1. Grzyby namoczyć w wodzie, ugotować i zmielić. Rybę pokroić w kwadraty. Przesmażyć cebulę, dodać ją do łososia.

2. Dusić posiekaną i nieodciśniętą kapustę. Połączyć składniki farszu.

3. Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.

4. Potem dodać jajko i roztrzepane żółtko. Lekko posolić.

5. Najpierw wyrobić łyżką, potem ręką. Jeśli ciasto jest za gęste, wlać kilka łyżek wody. Wyrabiać tak długo, aż utworzą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu dodawać stopniowo wyrobiony tłuszcz. Dalej wyrabiać.

6. Z brzegów miski usunąć ciasto i z wierzchu oprószyć je mąką, przykryć ściereczką.

7. Ciasto będzie gotowe do nadziewania, gdy podwoi objętość. Wtedy je rozwałkować na prostokąt. Pośrodku ułożyć. Brzegi zlepić. Tuż przed upieczeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem.

8. Piec 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 200-220 st. C.

SPRAWDŹ TEŻ: RYBA PO GRECKU: przepis Magdy Gessler krok po kroku