Przepis Magdy Gessler na barszcz wigilijny? Wszystko zależy od odpowiednio dobranych proporcji. Aby goście zajadali się Waszym barszczem ze smakiem, musicie trzymać się kilku zasad restauratorki. Zobaczcie PONIŻEJ, jak zrobić barszcz czerwony wigilijny z przepisu Magdy Gessler i zachwyćcie rodzinę!

Barszcz czerwony wigilijny: PRZEPIS Magdy Gessler 

  • buraki - 1 kilogram
  • czosnek  -  4-5 ząbków
  • grzyby suszone - 2-3 sztuki
  • wywar warzywny - 3 litry
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków

Smak prawdziwego barszczu na buraczanym zakwasie jest nie do podrobienia!

Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut.