Mazurek Magdy Gessler musi mieć idealnie kruche ciasto. Do jego przygotowania, niezbędne są ugotowane na twardo żółtka. W ten sposób przygotowane kruche ciasto będzie świetne nie tylko do mazurka wielkanocnego, ale również do innych wypieków. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania Mazurka Magdy Gessler? Sprawdźcie przepis na to ciasto, prosto od Magdy Gessler:

Mazurek wielkanocny Magdy Gessler 

Składniki na kruche ciasto:

4 ugotowane żółtka

100 g cukru

200 g masła

300 g mąki

łyżka lodowatej wody

szczypta soli

starta skórka z cytryny

Wykonanie kruchego ciasta do Mazurka Magdy Gessler:

Ugotowane żółtka przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy cukier, masło i mąkę. Następnie dodajemy łyżkę lodowatej wody i szczyptę soli, a na końcu - skórkę z cytryny. Wszystko energicznie zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Na wierzch mazurka kładziemy co tylko chcemy. Magda Gessler proponuje mazurek przystroić masą marcepanową i sosem różanym. 

ZOBACZ: PROGRAM TV NA WIELKANOC Co oglądać w Święta? HITY, FILMY