Przepis na babkę drożdżową Magdy Gessler jest dosyć prosty, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim, sekretem restauratorki na to, że aby baba pięknie wyrosła, należy wstawić ją w formie do piekarnika nagrzanego do 40 C. Podwoi ona objętość po około 15 minutach. Oprócz tego, przy wyrabianiu baby drożdżowej obok masła zawsze dodawaj smalec.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe (patrz: przepis podstawowy poniżej*) 700 g 
  • skórka pomarańczowa 50 g
  • masło sklarowane 50 g
  • rodzynki 10 g
  • płatki migdałowe 10 g
  • domowy lukier 150 g
  • 2 żółtka  
  • migdały 50 g

Sposób przygotowania:

Do ciasta drożdżowego (patrz: przepisy podstawowe) dodać następujące składniki: skórka pomarańczowa, rodzynki, całe migdały, masło i ubite żółtka. Po dodaniu tych składników wyrobić ponownie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki wstawić do pieca na ok. 40 minut i piec  w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę posmarować lukrem, posypać migdałami i rodzynkami.

 

* Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?

Składniki:

  • mleko    170 ml
  • drożdże    15 g
  • cukier    135 g
  • mąka    600 g
  • masło    135 g
  • smalec    35 g
  • jajka    7
  • sól    szczypta

Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połową). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie w oddzielnym naczyniu podgrzać jajka z cukrem, a w drugim naczyniu rozpuścić masło i smalec. Do wyrośniętego rozczynu dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsypać mąkę. Zagnieść dokładnie aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dodać tłuszcz i znów dokładnie zamieszać. Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Dla uzyskania lepszej konsystencji ciasta drożdżowego powinniśmy ciasto kilka razy przemieszać i odstawić ponownie do wyrośnięcia.