Szarlotka pełna miłości - przepis na domową szarlotkę Magdaleny Lamparskiej

CZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
• 1,5 szklanki mąki
• 200 g masła
• 1 łyżka śmietany
• żółtko
• 13 łyżek cukru
• 1,5 kg jabłek (renety)
• łyżeczka cynamonu
• garść płatków owsianych
• garść płatków migdałowych
• świeża wanilia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ MIGDAŁOWĄ
• 1/2 szklanki mąki
• 50 g masła
• garść płatków owsianych i migdałowych
• 5 łyżek cukru.
Wszystko razem połączyć.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.150 g zimnego masła pokroić na małe kawałki i połączyć z mąką, krusząc.
2. Dodać żółtko, śmietanę i wyrobić, aż wszystko się połączy.
3. Dodać 3 łyżki cukru i wyrobić. Ważne, żeby cukier dodać na koniec, wtedy ciasto będzie bardziej kruche.
4. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
5. Obrane jabłka zetrzeć w talarki na tarce, włożyć do garnka, dodać 5 łyżek cukru i uprażyć tak, by zmiękły, ale się nie rozpadły. Na koniec dodać do nich cynamon i wanilię.
6. Blaszkę do tarty posmarować masłem.
7. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wyłożyć nim formę, resztę odcinając.
8. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nie obciążenie (fasolę, ryż albo ceramiczne kulki do pieczenia).
9. Piec przez 15 minut w 170 st. C.
10. Zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze 10–15 minut.
11. Wyjąć upieczony spód, wyłożyć na niego podduszone jabłka z cynamonem i wanilią.
12. Wierzch posypać kruszonką migdałową i piec jeszcze 30–35 minut.
13. Udekorować cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Kruche ciasteczka - przepis Magdy Gessler