Ola Nguyen zdradza sekrety swojej kuchni i przepisy. W nagrodę za zwycięstwo w MasterChef 7 wydaje swoją pierwszą książkę kucharską. Bez wątpienia potrawy proponowane przez nią w książce "Mozaika smaków" (Burda Książki) staną się przebojami Twojej kuchni i zachwycą Ciebie oraz Twoich bliskich. Każdy, kto oglądał ostatni sezon show TVN wie, że taka jest właśnie kuchnia Oli - to radość dzielenia się smakiem z najbliższymi. Daj się porwać w bliskie i dalekie kulinarne wyprawy z Olą i poznaj nowe smaki, które Ci zaoferuje. Autorka zapewnia, że wszystkie produkty potrzebne do przygotowania dań są dostępne na polskim rynku. Jakie przepisy znajdziemy w książce Oli Nguyen? Dwa z nich prezentujemy wam już teraz poniżej!

Książka kucharska Oli Nguyen - przepisy

W swojej pierwszej książce Ola Nguyen zdradziła sekrety na potrawy proste, pyszne i aromatyczne jak pomarańczowa zupa mocy, puszyste dyniowe gnocchi lub pstrąg polany szmaragdowym sosem. To inspirowane wietnamską kuchnią smakołyki - kokosowy crème carmel z imbirem i kaczka dymiona ryżem i zieloną herbatą. To wreszcie wyzwania dla ambitnych, m.in. piekielnie dobry crème brûlée na bazie czarnego sezamu i wyjątkowy dżem z pomidorów, który pojawił się jako dodatek do tiramisu w finale siódmej edycji MasterChefa.

Książka Oli Nguyen pt. "Mozaika smaków" na półkach księgarskich pojawi się już 12 grudnia

Przepis Oli Nguyen na buraczany deser (2 porcje)

Przyjemna słodkość i piękny kolor czynią z buraków warzywo uniwersalne. Ten przepis to prosty, zdrowy i świeży deser wykorzystujący buraki w ich najskromniejszym i najmniej brudzącym wydaniu.
Składniki:
• 360 g małych buraków czerwonych (4–5 sztuk)
• 300 g jogurtu greckiego
• 1,5 łyżki gorzkiego kakao
• 2 łyżki miodu (lub więcej)
• 1 gałązka koperku
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190°C. Umyte buraki zawiń szczelnie i pojedynczo w folię aluminiową. Piecz je przez 25–35 minut, aż będą łatwe do przekłucia widelcem. Wtedy wyjmij je z piekarnika i otwórz folię, pozwalając im wystygnąć.
2. Natnij i ściągnij skórkę z buraków i pokrój każdego na 8 części.
3. Na talerze rozdziel po równej porcji jogurtu. Wylej miód, ułóż kawałki buraków i obficie oprósz kakao. Udekoruj kilkoma listkami kopru.

Przepis Oli Nguyen na mango lassi

Mango lassi, czy trzeba dodawać coś więcej? Że to niezwykle prosty napój indyjski, każdy wie. Że jest zdrowy i orzeźwiający, przy tym idealny na upały też nietrudno się domyślić. Może to właśnie dlatego, że jest swego rodzaju indyjską ambrozją, w restauracjach i barach z azjatyckim jedzeniem sprzedają go po tak wygórowanych cenach. Od teraz z łatwością zrobisz go w domu!
Składniki:
• 2 mango (ok. 400 g bardzo dojrzałych owoców)
• 1,5 łyżki miodu
• 250 g jogurtu naturalnego
• ½ łyżeczki mielonej kurkumy
• ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
• kubek kostek lodu
Wykonanie:
1. Obierz mango i pokrój miąższ w kostkę. Zmiksuj w blenderze na gładko z miodem, jogurtem i przyprawami.
2. Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj.
3. Jeśli napój jest za mało słodki, dodaj miodu.

Zobacz zdjęcia z książki kucharskiej Oli Nguyen oraz fotografie z planu MasterChefa 7 w naszej GALERII >>

SPRAWDŹ TEŻ: Magda Gessler nie chciała wyemitować odcinka "Kuchennych rewolucji"!