Pączki z różą według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Za taką puszystą przyjemność w warszawskiej cukierni słynnej restauratorki "Słodki... Słony..." trzeba jednak zapłacić aż 8 zł za sztukę. Można je jednak też wykonać samemu w domu. Sprawdź przepis krok po kroku na pączki z nadzieniem różanym Magdy Gessler w sam raz na tłusty czwartek już teraz poniżej.

Pączki z różą - przepis Magdy Gessler

Magda Gessler wykonuje swoje pyszne pączki z nadzieniem różanym stosując się do zasad tradycyjnej warszawskiej receptury. Sprawdź przepis na pączki z różą. Duża porcja dla 4 osób. Czas przygotowania: ok. 4 godz.

Składniki:

  • mąka szymanowska - ok. 2 kg
  • cukier - 300 g
  • jajka - 30
  • masło - 500 g
  • mleko - 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii - 2 opakowania
  • sól - 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże - 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe    
  • smalec - 2,5 kg
  • domowy lukier - 500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane - 100 g

Przygotowanie: 

  1. Dodać do mleka 100 g cukru i pokruszone drożdże, następnie podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką do temp. ok. 30-35 st. C.
  3. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wymieszać go w misce razem z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie się kleić. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
  4. Przykryć wyrobione ciasto suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia 2 razy krótko wyrobić ciasto rękoma.
  5. Podzielić wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje, formować  z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
  6. W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
  7. Zjeść ;)

Smacznego!

SPRAWDŹ TEŻ: Faworki Magdy Gessler - PRZEPIS