Codzienne przygotowywanie posiłków staje się coraz trudniejsze do zorganizowania, dlatego warto rozplanować menu na cały tydzień i gotować obiady z wyprzedzeniem. Jak sprytnie zorganizować gotowanie i przechowywanie potraw? Zobaczcie jak w trzech prostych krokach zaplanować obiady na cały tydzień, oszczędzając czas i pieniądze.

Krok 1: Rozsądne zakupy

Zanim wybierzemy się do sklepu, warto zrobić listę zakupów. Przygotujmy menu na cały tydzień i rozpiszmy wszystkie składniki, jakich będziemy potrzebować do konkretnych potraw. Lista zakupów sprzyja nie tylko oszczędności pieniędzy, ale i czasu. Robienie zakupów według planu przebiega znacznie szybciej i sprawniej. Spisanie wszystkich potrzebnych produktów nie tylko sprawi, że nic nie wypadnie nam z głowy, ale także uchroni nas przed niekontrolowanym zakupowym szałem. Robiąc zakupy według ścisłej listy, koncentrujemy się tylko na potrzebnych rzeczach i nie dorzucamy spontanicznie do koszyka losowych produktów.

Podczas rozsądnych zakupów ważny jest również umiar. Kupujmy takie ilości jedzenia, jakie zdołamy wykorzystać na bieżąco. Uleganie promocjom i rabatom często prowadzi do gromadzenia nadmiaru żywności, której nie nadążamy jeść. W efekcie jedzenie się psuje, a my tracimy pieniądze. 

Krok 2: Sprytne gotowanie

Jak przez cały tydzień cieszyć się smakiem zdrowego, domowego obiadu, nie spędzając codziennie wielu godzin w kuchni? Wystarczy, że poświęcimy jeden dzień na większe gotowanie, a przyrządzone dania będziemy mogli serwować przez kilka kolejnych dni. Gotując posiłki na cały tydzień, najlepiej wykorzystać techniki kulinarne, które maksymalnie przedłużą świeżość jedzenia, takie jak pakowanie próżniowe. 

Systemy próżniowe z linii ErgoMixx i VitaMaxx marki Bosch pomogą przygotować obiady, które zachowają świeżość nawet dwa razy dłużej. Jedno kliknięcie zamieni każdy blender ręczny lub kielichowy marki Bosch typu „2 w 1” w wydajne urządzenie odsysające powietrze. Przy pomocy jednego gadżetu możemy więc najpierw zmiksować pyszną zupę krem dla dzieci, a następnie próżniowo zapakować ją w oddzielne porcje na cały tydzień. To rozwiązanie to nie tylko oszczędność czasu, ale i miejsca w kuchni. 

Gotowanie z pomocą systemów próżniowych marki Bosch to także nowe możliwości kulinarne takie jak gotowanie sous vide czy szybsze i skuteczniejsze marynowanie. Pakowanie próżniowe pomaga zachować naturalny smak i aromat żywności.

Krok 3: Odpowiednie przechowywanie

Kiedy ugotujemy już większą porcję dań na cały tydzień, należy je dobrze zakonserwować. Kluczem do zachowania świeżości potraw jest odpowiednie przechowywanie. Aby cieszyć się pysznymi i zdrowymi obiadami przez kilka dni, najlepiej je mrozić lub wekować. Jeśli jednak chcemy maksymalnie wydłużyć przydatność dań, warto ponownie wykorzystać systemy próżniowe marki Bosch. Dzięki nim ugotowane z wyprzedzeniem dania zachowają świeżość nawet dwa razy dłużej.

Dzięki szeregowi akcesoriów do systemu próżniowego marki Bosch, możemy wygodnie zapakować cały trzydaniowy obiad. Wielorazowe, strunowe woreczki próżniowe czy pojemniki umożliwiają szczelne zamknięcie zarówno dań głównych, zup jak i deserów. Tak zapakowane obiady wytrzymają w lodówce dłużej, pozwalając codziennie cieszyć się świeżym posiłkiem. To idealny sposób na lepsze gospodarowanie żywnością i zachowanie więcej wolnego czasu dla siebie.

Tych kilka prostych zasad znacznie ułatwi organizację każdej kuchni. Dobrze zaplanowane zakupy i gotowanie to sekret szczęśliwej pani domu i całej jej rodziny. Korzystajcie więc ze sprytnych rozwiązań, oszczędzając przy tym czas i pieniądze. Jeżeli masz już blender ErgoMixx marki Bosch to mamy wspaniałą widomość – możesz mieć także sam system próżniowy bez konieczności kupowania nowego blendera. Dowiedzcie się więcej na: www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe i wypróbujcie systemy próżniowe marki Bosch w swoich domach.