KURCZAK PO HISZPAŃSKU

» SKŁADNIKI: • 4 czerwone cebule • 2 duże ząbki czosnku • 1 mała czerwona chili (opcjonalnie) • 6 dojrzałych dużych pomidorów (ok. 1,2 kg) • 4 piersi z kurczaka (ok. 150 g) • 60 g migdałów (obranych ze skórki) • 125 ml białego wytrawnego wina (można je zastąpić wywarem drobiowym lub warzywnym) • garść czarnych oliwek • garść zielonych oliwek • 2-3 garści posiekanej natki pietruszki • sól • świeżo zmielony czarny pieprz • słodka papryka w proszku • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C (funkcja góra/dół). Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Piersi kurczaka umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić mięso solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej piersi, smażąc je z każdej strony przez 3–4 minuty. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić  do piekarnika na ok. 10 minut. Migdały wrzucić na patelnię z tłuszczem (tę samą, na której smażył się kurczak) i zrumienić. Dodać cebulę (zeszklić), potem czosnek, chili i pomidory oraz wino lub wywar. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu 6-8 minut. Pod koniec gotowania dodać oliwki, posypać natką pietruszki. Podawać


» Więcej przepisów Basi Ritz znajdziesz na www.kulinarnamekka.com