Tłusty czwartek już wkrótce! Jesteście gotowi zjeść co najmniej kilka(dziesiąt) pączków? Z lukrem? I z pomarańczową posypką? Jeśli obawiacie się, że ta wyjątkowa "dieta" zdecydowanie źle wpłynie na waszą wagę, to możecie skusić się na przepis Anny Lewandowskiej? Pączki Lewandowskiej są bowiem pyszne, a przy tym... niskokaloryczne i zdrowe! Oraz, oczywiście, bezglutenowe. Bo Ania Lewandowska jest fanką i propagatorką diety bezglutenowej. A teraz niespodzianka: pączki według Lewandowskiej robi się z... batatów! Cały przepis zamieszczamy poniżej.

Przepis na nietypowe pączki z batata Anny Lewandowskiej

POTRZEBNE CI BĘDĄ:

1 duży słodkie ziemniak (batat) 

2 banany

60 g mąki kokosowej

szczypta cynamonu

starta skórka z pomarańczy lub cytryny

dowolna konfitura

olej kokosowy do smażenia

A tak Ania Lewandowska tłumaczy krok po kroku, jak zrobić bezglutenowe pączki:

Obrałam i pokroiłam na małe kawałki batata, a następnie ugotowałam go w wodzie. Kiedy wystygł, włożyłam go do blendera, wraz z bananami, mąką i dosłownie odrobiną (opcjonalnie) mleka kokosowego, startą skórką. Całość zmiksowałam na jednolitą masę. Uformowałam z niej kulki, a następnie strzykawką (dość z dużym otworem) lub specjalnym przyrządem kuchennym, nabrałam konfiturę i wcisnęłam odrobinę w każdą z kulek. Włożyłam na noc do lodówki.

Biorę się za smażenie. Rozpuściłam na patelni olej kokosowy i smażyłam kulki na wysokim ogniu smażyłam, obracając je do momentu przypieczenia i mocnego zarumienienia.

Kulki są lekko twarde :) Smacznego!

Skusicie się na bezglutenowe pączki z batatów?