Francuskie naleśniki to jedno z ulubionych śniadaniowych dań dzieci Jolanty Kleser. Trudno się jednak temu dziwić - crepes w soku z pomarańczy to prawdziwa uczta dla podniebienia i zarazem świetny sposób na niezwykle przyjemne rozpoczęcie dnia oraz dostarczenie organizmowi solidnej dawki energii i wartości odżywczych.

Jak zrobić cienkie naleśniki we francuskim stylu? Mamy dla was prostą recepturę, którą Jola Kleser podzieliła się niedawno z Marzeną Rogalską i Tomaszem Kammelem w studiu magazynu porannego "Pytanie na Śniadanie".

Nie uważasz się za mistrza kuchni? Bez obaw, naleśniki według tego przepisu z pewnością wyjdą każdemu.

Pytanie na Śniadanie - przepis na naleśniki 

Francuskie naleśniki crepes - SKŁADNIKI

ciasto:

  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka mleka 
  • 4 duże jajka 
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki masła

sos:

  • cukier trzcinowy 
  • 4 pomarańcze 
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżka masła
  • 200 g płatków migdałowych

Francuskie naleśniki crepes - PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki naleśników zblenduj i odstaw na 20 minut. W małym garnku rozpuść masło, dorzuć rozmaryn i sok z pomarańczy, 2 łyżki cukru i garść płatków migdałowych. Gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Na koniec zanurz je w sosie pomarańczowym. Smacznego!

Nadal masz lekkie wątpliwości? Zobacz, jak Jola Kleser przygotowuje krok po kroku pyszne crepes już teraz na stronie internetowej pytanienasniadanie.tvp.pl.

ZOBACZ TEŻ: Ile wiesz o "Pytanie na Śniadanie"? [QUIZ]