Francuskie naleśniki to jedno z ulubionych śniadaniowych dań dzieci Jolanty Kleser. Trudno się jednak temu dziwić - crepes w soku z pomarańczy to prawdziwa uczta dla podniebienia i zarazem świetny sposób na niezwykle przyjemne rozpoczęcie dnia oraz dostarczenie organizmowi solidnej dawki energii i wartości odżywczych.
Jak zrobić cienkie naleśniki we francuskim stylu? Mamy dla was prostą recepturę, którą Jola Kleser podzieliła się niedawno z Marzeną Rogalską i Tomaszem Kammelem w studiu magazynu porannego "Pytanie na Śniadanie".
Nie uważasz się za mistrza kuchni? Bez obaw, naleśniki według tego przepisu z pewnością wyjdą każdemu.
Pytanie na Śniadanie - przepis na naleśniki
Francuskie naleśniki crepes - SKŁADNIKI
ciasto:
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka mleka
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki masła
sos:
- cukier trzcinowy
- 4 pomarańcze
- świeży rozmaryn
- 1 łyżka masła
- 200 g płatków migdałowych
Francuskie naleśniki crepes - PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki naleśników zblenduj i odstaw na 20 minut. W małym garnku rozpuść masło, dorzuć rozmaryn i sok z pomarańczy, 2 łyżki cukru i garść płatków migdałowych. Gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Na koniec zanurz je w sosie pomarańczowym. Smacznego!
Nadal masz lekkie wątpliwości? Zobacz, jak Jola Kleser przygotowuje krok po kroku pyszne crepes już teraz na stronie internetowej pytanienasniadanie.tvp.pl.
ZOBACZ TEŻ: Ile wiesz o "Pytanie na Śniadanie"? [QUIZ]
Komentarze