Festiwal Restaurant Week cieszy się dużą popularnością. Impreza odbywa się w myśl zasady #SzanujJedzenie i daje możliwość poznania zupełnie nowych smaków. Sprawdziliśmy dla Was propozycje wege w Warszawie, które warto przetestować!

Wiosenna edycja Restaurant Week

Poniżej prezentujemy Wam przykładowe restauracje, które biorą udział w festiwalu i dysponują wegetariańskim menu:

Falla - do wyboru zawsze macie dwie wersje menu, z czego w wegańskiej znajdziecie m.in. zupę krem ze świeżego groszku z pastą curry i orzeźwiającymi ziołami. A poza tym czeka na Was – orientalny bakłażan w słodkim sosie, podany razem z domowym baba ghanoush, piklami i pitą arabską. Dopełnieniem tej wspaniałej roślinnej uczty będzie wegańskie ciasto z orzechami i bananami Na samą myśl o tych pysznościach można zgłodnieć!

Banjaluka - festiwalowe menu w tej restauracji to istny raj dla roślinożerców! Na przystawkę otrzymacie dolmę, czyli liście winogron faszerowane ryżem, gotowane z sokiem z limonki, podane na hummusie z suszonych pomidorów. Danie główne to smakowite kofty z ciecierzycy z kolendrą, podane na chrupiącej lepinji z kolorowymi sałatami i relishem paprykowym. Nie możemy zapomnieć o deserze, w tym przypadku będzie to beza z aquafaby z sezonowymi owocami i syropem z granatu.

Kuchnia Otwarta - ta restauracja postawiła na lekkie i sezonowe dania. W menu bezmięsnym znajdziecie m.in. wegański krem z młodego pieczonego ziemniaka z tahini i kurkumą. Danie główne zdecydowanie was oczaruje, ponieważ jest to manakeesh z pomidorami, szparagami, papryką, roszponką, marynowanym tofu i zatarem. Na miłośników puddingów czeka wersja na mleku kokosowym z musem mango, granolą i malinami.

Zielnik - jeśli macie ochotę na coś większego to idealnym wyborem będzie ta restauracja. Przystawka to sezonowy chłodnik rabarbarowy z truskawkami marynowanymi w sosie balsamicznym. Zapowiada się dobrze, ale później jest tylko lepiej! Danie główne to burger z ciecierzycy z majonezem kaparowym, frytkami i sałatką Colesław. Idealnym podsumowaniem tej uczty jest deser, czyli chrupiące mini gofry z sezonowymi owocami.

Cinema Paradiso - kolejna propozycja to menu wegetariańskie we włoskim stylu! Na samym początku degustacji wasze kubki smakowe oczaruje hummus z ciecierzycy i dyni piżmowej w asyście oliwek i pesto z suszonych pomidorów, posypany zatarem, serwowany z paluszkami z ciasta francuskiego. Drugie w kolejce jest risotto ze szparagami, młodymi pędami brokuła i groszkiem cukrowym, posypane truflowym primo sale. Na sam koniec czeka na Was włoski naleśnik z mąki gryczanej nadziany flambirowanymi truskawkami i jagodami, oblany sosem na bazie kawy Carraro i likieru Baileys.

 

Stoliki można rezerwować na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu.