Ryba po grecku to jedna ze sztandarowych potraw wigilijnych. Magda Gessler ujawniła, że co roku przygotowuje to danie na święta Bożego Narodzenia zgodnie z przepisem swojej własnej matki. Co ciekawe, w domu rodziny Gesslerów tę tradycyjną potrawę wigilijną podaje się w dość nowoczesny sposób. Jednym ze składników ryby po grecku à la Magda Gessler jest ostra przyprawa tabasco. Sprawdź już teraz wszystkie składniki i przepis krok po kroku, który gwiazda programów "MasterChef" i "Kuchenne Rewolucje" wyjawiła w grudniowym numerze czasopisma "Dobre Rady".

Ryba po grecku - przepis Magdy Gessler

Przygotowanie ryby po grecku zgodnie z recepturą mamy Magdy Gessler zajmuje 45 minut. Poniższa ilość składników wystarczy na porcję dla 2 osób.

Składniki:

  • duży filet z dorsza
  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 8 pomidorów
  • 4 papryki
  • oliwa
  • pół główki czosnku
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • tabasco

Przygotowanie:

  1. Duży filet z dorsza skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w posmarowaną oliwą folię aluminiową i piec.
  2. Obok na kratce piekarnika ułożyć bakłażany, pomidory, cebule i papryki. Wszystkie warzywa piec w całości ok. pół godziny w temperaturze 160 st. C.
  3. Rybę i warzywa wyjąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Gdy wszystkie składniki będą zimne, pokroić je i zmieszać z natką pietruszki. Doprawić tabasco do smaku. Danie podawać schłodzone.

SPRAWDŹ TEŻ: Wigilijny barszcz czerwony - prosty PRZEPIS Magdy Gessler