Magda Gessler podkreśla, że do przygotowania idealnej sałatki jarzynowej z jajkiem niezbędnych jest kilka podstawowych produktów. Są to przede wszystkim pyszne ogórki kiszone, marynowane grzybki i soczyste polskie jabłka (najlepiej reneta lub antonówka). Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych zwraca też uwagę na to, jak ważne są odpowiednie proporcje poszczególnych składników tego dania. Zdaniem restauratorki, Polacy często dodają bowiem do sałatki zdecydowanie za dużo ziemniaków.

Magda Gessler uważa, że pierwsze skrzypce w sałatce jarzynowej zdecydowanie powinny grać składniki chrupiące i kruche, czyli przede wszystkim jabłka, seler i ogórki. Przypomina także o tym, że do przyrządzenia sałatki jarzynowej najlepiej wykorzystać lekki majonez własnej roboty (przepis Magdy Gessler na domowy sos majonezowy także znajdziecie na naszej stronie).

ZOBACZ TEŻ: Majonez domowy - PRZEPIS Magdy Gessler w kilku prostych krokach

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler - PRZEPIS

Magda Gessler przypomina także, aby w trakcie przygotowania sałatki mieć na uwadze preferencje wszystkich domowników. Z tego powodu poleca przyrządzenie dwóch wersji sałatki - jedną ze wszystkimi wymienionymi składnikami, a drugą bez cebuli, za której smakiem nie przepada przecież sporo osób.

Składniki:

  • ogórki kiszone
  • grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
  • jabłka
  • jaja na twardo
  • seler
  • pietruszka (korzeń)
  • marchewka
  • ziemniaki
  • groszek konserwowy
  • cebula
  • majonez
  • odrobina musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w łupinkach, marchew, seler i pietruszkę obrane.
  2. Następnie wszystkie składniki pokroić w równą kostkę.
  3. Dodać groszek i wcześniej zrobiony majonez.
  4. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  5.  Wszystko dokładnie wymieszać.

SPRAWDŹ TEŻ: Żurek wielkanocny – PRZEPIS Magdy Gessler krok po kroku