Jak sałatka wielkanocna, to tylko według przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka i kreatorka smaku słynie z tego, że jej dania zawsze smakują nie tylko wybornie, ale też bardzo swojsko. Sekretem sałatki jarzynowej a la Magda Gessler jest kilka sekretnych składników - w tym przypadku specjalny sos. Sprawdź, jak przyrządzić krok po kroku sałatkę wielkanocną z jajkiem według pomysłu Magdy Gessler już teraz poniżej.

Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - składniki

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • majonez
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - przygotowanie

  1. Myjemy marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Studzimy.
  2. Siekamy na drobno cebulę i przelewamy wrzątkiem na sicie. Ugotowane warzywa obieramy i drobną kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w taką samą kostkę, jak pozostałe warzywa. Jajko obieramy i kroimy w kostkę, do warzyw dodajemy też odsączony na sitku groszek z puszki.
  3. Przygotowujemy sos do sałatki jarzynowej – czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań) i łyżką kwaśnej śmietany. Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki sałatki dokładnie mieszamy z sosem, w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu. Przed podaniem warto sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki przegryzły się.

SPRAWDŹ TEŻ: Wielkanocna babka Magdy Gessler - przepis. Poznaj sekret idealnego ciasta