Restauracja Venti-tre zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. O tym, że to miejsce z kuchnią najwyższej jakości, świadczą rekomendacje zarówno „Żółtego przewodnika. Gault&Millau 2019”, który wyróżnia najlepsze restauracje w Polsce, jak i grona wiernych klientów. Venti-tre od lat ma bowiem w menu dania, które się nie zmieniają i goście, aby je zjeść, przychodzą specjalnie właśnie tu – czy to podczas służbowych lunchy, czy też weekendowych brunchy z rodziną. Szefowie kuchni lubią jednak zaskakiwać swoich gości nowymi pomysłami. Stąd w karcie np. sandacz z kaszą jaglaną i młodymi warzywami lub mieszane sałaty z piersią kaczki. Dużą atrakcją jest opalany drewnem piec idealny do wypieku pizzy – smak serwowanej z niego pizzy przywołuje skojarzenia ze słoneczną Italią.

Venti-tre to jedna z niewielu warszawskich restauracji z otwartą kuchnią. Dzięki temu można się przyglądać, jak kucharze przygotowują zamówione dania i poczuć ich smakowite aromaty. Latem posiłki są serwowane w przyjemnym otoczeniu zielonego ogrodu. Taras Venti-tre, otoczony krzewami, tworzy w miejskim zgiełku oazę spokoju, idealną do wypoczynku na świeżym powietrzu.

Adres: ul. Belwederska 23, Warszawa

https://www.regent-warsaw.com/

 

 

Przepis na 4 porcje

Mieszane sałaty z piersią kaczki, truskawkami i dresingiem pomarańczowym

Składniki :

Pierś z kaczki   - 2 szt

Rukola – 200 gr

Szpinak baby – 200 gr

Sałata frissa – 200 gr

Sałata karbowana zielona – 200gr

Roszponka – 100 gr

Mięta – 50gr

Truskawki – 200gr

Pomarańcze – 1 szt.

Borówka amerykańska – 100gr

Sok z pomarańczy  - 300ml

Ocet winny- 50 ml

Sól, pieprz

 

Przygotowanie :

Pierś kaczki oczyść , umyj a następnie wysusz ręcznikem papierowym. Przełóż na deskę i natnij delikatnie skórę, dopraw solą i pierzem. Pierś obsmaż od strony skóry zaczynając od zimnej patelni by ze skóry wytopił sie nadmiar tłuszczu, następnie włóż do piekarnika i piecz w temp 120’C ok 25 minut. Zimną pierś kaczki pokrój na cienkie plastry. Sok z pomarańczy przelej do garnka, gotuj na małym ogniu do momentu zmniejszenia objętości o połowę, na koniec dopraw octem winnym, solą i pieprzem, wystudź. Sałaty umyj, osusz i  wymieszaj. Truskawki, borówkę amerykańską i pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki.

 

 

Przepis na 4 porcje

Smażony sandacz, kasza jaglana, chrupiące młode warzywa

Składniki :

Filet z sandacza - 2 szt ( 700g)

Kasza jaglana -200gr

Bulion warzywny - 300 ml

Masło – 20 gr

Cukinia baby - 2 szt

 Groszek cukrowy - 8 szt

Kalafior romanesco – 1 szt

Szparagi zielone – 8 szt

Por baby – 2 szt

Kapusta włoska – 4 liście

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Umyj a następnie oczyść filety z sandacza, podziel na porcje. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj kaszę jaglaną i gotuj 5 minut, następnie przykryj i odstaw  na 30 minut. Warzywa oczyść i umyj. Gotuj je 5 minut w gorącej słonej wodzie. Obsmaż rybę na rozgrzanej patelni, smaż do momentu uzyskania złotego koloru . Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i dopraw.  Podgrzej kaszę jaglaną.

Prezentacja :

Na środku talerza połóż kaszę jaglaną, młode warzywa i rybę.  

 

Regent Warsaw Hotel – Gala 05.03.2019