Przepis – Mazurek kajmakowy z czekoladą

SKŁADNIKI:
Spód:
•    150 g mąki pszennej
•    40 g wiórków kokosowych
•    90 g brązowego cukru
•    125 g roztopionego masła
Produkty E.Wedel:
•    1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany
Kajmak:
•    80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego)
•    125 g roztopionego masła
•    800 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce
Polewa:
•    3 łyżki oleju słonecznikowego
Produkty E.Wedel:
•    180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%

PRZYGOTOWANIE:
1.    Piekarnik rozgrzej do 160°C.
2.    Składniki spodu przełóż do miski i wymieszaj.
3.    Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę i mocno dociśnij.
4.    Wstaw do piekarnika i piecz 15–18 minut.
5.    Składniki kajmaku przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając przez około 7 minut, aż kajmak zacznie gęstnieć.
6.    Przelej kajmak na przygotowany spód. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut aż kajmak będzie złocisty.
7.    Wystudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
8.    Czekoladę połam i przełóż do rondelka, dodaj olej i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
9.    Lekko wystudź i wciąż płynną czekoladę wylej na mazurek. Delikatnie potrząsając foremką, rozprowadź czekoladę na całej powierzchni ciasta.
10.  Wystudź i wstaw do lodówki – polewa powinna zastygnąć.

Warto wiedzieć!

Ciasto będzie bardziej efektowne, gdy udekorujesz je wiórkami Czekolady Białej Karmelowej E.Wedel.

Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz >>> TUTAJ