Faworki Magdy Gessler to najlepszy przepis na kruche, lekkie i delikatne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jak twierdzi restauratorka, kto raz upiecze faworki z jej przepisu, nie będzie chciał jeść żadnych innych. W czym tkwi sekret idealnych faworków na tłusty czwartek? Przede wszystkim w odpowiednio dobranych proporcjach i składnikach. Czas przygotowania to około 1 godzina. Co ciekawe, w cukierni Magdy Gessler, pudełko faworków kosztuje... ok. 50 zł! Zdecydowanie taniej, będzie więc zrobić je samemu. Zobaczcie PONIŻEJ, jak zrobić faworki z przepisu Magdy Gessler i w tłusty czwartek zachwyćcie rodzinę!

Faworki Magdy Gessler PRZEPIS

Składniki na faworki Magdy Gessler:

  • mąka pszenna - 600 g
  • smalec - 2 łyżki
  • żółtka  - 15 szt.
  • cukier    200 g
  • śmietana - 6 łyżek
  • spirytus - 2 łyżki
  • arak -1 łyżka
  • smalec do smażenia - 500 g
  • cukier puder - 100 g
  • wanilia    

Sposób przygotowania:

1. Smalec ucierać do konsystencji śmietany.

2. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę,

3. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

4. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor.

5. Osączyć na ręczniku papierowym.

6. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Smacznego!