SKŁADNIKI: BISZKOPT: • 280 g suchego maku • 4 żółtka (80 g) • 4 białka (144 g) • 170 g cukru • 8 g bułki tartej • 22 g mąki • 4 g aromatu migdałowego

KREM:• 228 g śmietany • 170 g białej czekolady • 3 duże pomarańcze • serek Président (115 g)

Biszkopt: Mak zaparzamy w wodzie przez ok. 30 min, odcedzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z połową cukru, następnie mieszając, dodajemy mak i aromat migdałowy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Do przygotowanej masy makowo-jajecznej dodajemy pianę z białek oraz bułkę tartą i mąkę. Całość pieczemy 50 min w temp. 180°C.

Krem: Roztapiamy białą czekoladę, ubijamy śmietanę. Pomarańcze obieramy i miksujemy, a następnie odparowujemy do konsystencji pulpy. Do serka dodajemy pulpę pomarańczową, roztopioną czekoladę i bitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy, a następnie schładzamy. Upieczony wcześniej biszkopt makowy rozcinamy na trzy równe krążki. Na dwóch pierwszych warstwach rozsmarowujemy krem. Następnie nakładamy krem na cały tort. Schładzamy go przez ok. 60 min.

Dekoracja: Z wierzchu tort obkładamy marcepanem, tu użyto słynnego marcepanu z Lubeki. W miejsce napisu z naszym tytułem można ułożyć plaster pomarańczy z dodatkiem dużego kawałka czekolady. Pomarańczową wstążkę można przygotować z masy cukrowej z dodatkiem karotenu.