Jak przyrządzić tradycyjne potrawy wigilijne w wersji wegańskiej? Takie pytanie z roku na rok zadaje sobie coraz więcej osób w kraju i na świecie. Jak wynika z tegorocznych badań, już milion Polaków to wegetarianie i weganie, a kolejne 2 mln planuje przejść na diety bezmięsne i roślinne w roku 2020. Nie dziwi więc ani trochę fakt, że takie dania jak seler à la ryba po grecku czy wegański pasztet coraz częściej goszczą na polskich stołach w okresie świątecznym. Specjalnie z myślą o tych, którzy przygotowują Wigilię i Boże Narodzenie w stylu wege, zebraliśmy w jednym miejscu kilka prostych przepisów na świąteczne potrawy oparte wyłącznie na składnikach roślinnych autorstwa Marty z popularnego bloga Jadłonomia.

Wegańska Wigilia - przepis na selerybę

Seler po grecku - wegańska wersja ryby po grecku

Porcja: 1 półmisek. Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por, biała i jasnozielona część
  • 500 g marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szczypta chili
  • olej roślinny
  • sól
  • pół szklanki wody
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Pokroić cebulę w kostkę, a pora posiekać na talarki. Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i dodać cebulą wraz z porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Podsmażać na małym ogniu do czasu, aż się zeszklą.

2. W międzyczasie pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodać wszystkie do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Podsmażać na małym ogniu przez około 5-10 minut, po tym czasie wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić przez kolejne 5 minut.

3. Na koniec wlać resztę wody, dodać koncentrat oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić ostatnie 5-10 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

4. Kiedy sos warzywny będzie gotowy, wyłożyć jedną trzecią na dno półmiska, na nim ułożyć plastry seleryby, na to położyć ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę seleryby i ostatnią warstwę sosu. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Wegańska Wigilia - przepis na świąteczny pasztet

Świąteczny pasztet z dużą ilością ziół - wersja wegańska

Porcja: mała keksówka. Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki:

  • 6 cebul / 300 g
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 owoce jałowca
  • 2 goździki
  • pół szklanki whiskey
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml oleju
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Obrać cebule i pokroić w półksiężyce. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone cebule oraz wszystkie przyprawy. Smażyć przez 5-7 minut na niedużym ogniu, następnie wlać whiskey i dusić przez kolejne 3-5 minut do czasu, aż alkohol odparuje.

2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podsmażonych cebulek wyjąć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca oraz goździki, a następnie przełożyć cebulkę do dużej miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zblendować przy pomocy blendera na gładką, gęstą masę.

3. Foremkę wysmarować olejem, wysypać bułką tartą lub dodatkową garścią mielonych orzechów i przełożyć masę pasztetową. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 45-50 minut do czasu, aż pasztet będzie złocisty. Wyjąć na blat i wystudzić, kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Wegańska Wigilia - przepis na barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu - wersja wegańska

Porcja: 8/10 talerzy. Czas przygotowania: ponad 60 minut.

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • 2 całe ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 goździki
  • 4 suszone grzyby
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 100 ml soku z porzeczek
  • 2 łyżki dobrego octu winnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj wszystkie warzywa, nie obieraj ich. Zetrzyj buraki, jabłka pokrój na ćwiartki i wytnij gwiazda nasienne.

2. Włóż wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek do garnka. Wlej od 2,5 do 3 litrów zimnej wody, przykryj i zacznij gotować.

3. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym możliwym palniku przez godzinę. Dodaj majeranek, sok z porzeczek, ocet i zostaw na noc (w wersji ekspresowej wystarczą 3 godziny).

4. Odcedź zupę porządnie odciskając warzywa z garnka tak, aby oddały jak najwięcej soków.

5. Podgrzej czysty barszcz, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący z uszkami lub czysty.

SPRAWDŹ TEŻ: Wigilijny barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler