Lato jest już tylko miłym wspomnieniem. Czas przestawić się na tryb: jesień i nieco zmodyfikować swoje nawyki - przede wszystkim te żywieniowe. Co warto wprowadzić do swojego jadłospisu, aby czuć się świetnie i emanować energią? Podpowiadamy!

Jesienna dieta - co jeść, gdy na dworze zimno i wietrznie?

Wyraźne ochłodzenie i różnica temperatur w ciągu dnia to wyzwanie dla organizmu, który działa jeszcze w trybie letnim. Nie jest więc zaskoczeniem, że jesienią potrzebujemy nieco więcej energetycznych posiłków niż wtedy, kiedy na zewnątrz jest słonecznie, a na niebie nie ma nawet jednej chmurki. Po co zatem sięgać, aby zaspokoić głód, dostarczyć sobie odpowiedniej porcji składników odżywczych, a jednocześnie nie przejeść się i nie wywołać u siebie senności?

Zdrowe przekąski i lekkie śniadania

Jesienią (ale nie tylko) warto mieć pod ręką zdrową przekąskę - najlepiej taką, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub naturalnie słodki podwieczorek.

Tarte jabłko Braci Sadowników to owocowy mus oraz chrupiące musli z prażonych płatków kokosowych, opiekanych płatków jaglanych i gryczanych oraz pestek dyni i słonecznika. Jest wegańskie, nie ma w nim dodatku cukru i co ważne - stanowi idealną alternatywę dla produktów na bazie mleka, których wiele z nas z różnych powodów nie może spożywać. 

Tarte jabłko dostępne jest w pięciu smakach: z agrestem, z czarną porzeczką, z mango, z maliną oraz z bananem.

Możesz zabrać je ze sobą gdzie tylko chcesz - do tartego jabłka dołączona jest drewniana łyżeczka (eko!).

Za produkcję Tartego jabłka odpowiedzialni są Bracia Sadownicy - polska firma, która od 2017 roku produkuje zdrowe soki i przekąski na bazie jabłek. Dzięki wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie dzisiaj tytułowi bracia, czyli Adam i Paweł uprawiają jabłka, które stanowią bazę dla ich soków, napojów i przekąsek. Wszystko to w zgodzie z naturą, bez dodatkowych konserwantów, ulepszaczy i słodzików. A przede wszystkim z dbałością o środowisko. Sad w Śmiłowicach to sad przyjazny pszczołom, ptakom, biedronkom i innym owadom. Jak mówią Bracia Sadownicy - owoce same o siebie dbają, mają swoje naturalne sposoby. A Bracia im tylko w tym pomagają.

Zupy na jesień

Czy może być coś lepszego niż miska gorącej zupy, gdy za oknem wietrznie i deszczowo? No właśnie. Zupa jest dobra na wszystko - rozgrzewa, syci, dostarcza sporo witamin, a często jest także niskokaloryczna (no, chyba że wybierzecie cebulową z dużą ilością sera i ciastem francuskim na górze :)). 

Jesienią sięgajcie po różnego rodzaju zupy-krem, np. dyniową, ziemniaczano-porową, czy kukurydzianą. Dodając do nich ulubione orzechy i pestki, grzanki, świeże zioła i łyżkę greckiego jogurtu uczynicie z nich iście restauracyjne dania. 

Dania jednogarnkowe na jesień

Dania jednogarnkowe to fantastyczny pomysł na jesienny lunch lub obiad. Są dość łatwe w przygotowaniu i możesz odgrzewać je wielokrotnie, a wciąż będą świetnie smakować. Podobnie, jak w przypadku zup nie ma po nich zbyt wiele zmywania, zatem czas, który na nim zaoszczędzisz, możesz poświęcić na czytanie książki pod ciepłym kocykiem.

Które dania polecają się na jesień? Przede wszystkim te naprawdę treściwe - gulasz, chili sin carne, leczo, czy curry. Co ciekawe, każde z nich możecie przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, więc inspiracji na pewno wam nie zabraknie.

Zapiekanki warzywne

Zapiekanki warzywne to fantastyczna opcja na późny obiad lub kolację. Ostatnio furorę robi bougiourdi, czyli feta zapiekana z pomidorami. To niezwykle proste danie kuchni greckiej, które popularność zdobyło na... Tik Toku! 

Mamy tutaj tylko pięć składników - ser feta, pomidory, paprykę, oregano i oliwę - zadbajcie więc o to, aby były jak najlepszej jakości.