Miley Cyrus

Miley Cyrus

Data i miejsce urodzenia: 23.11.1992, Franklin (Tennessee)

Zawód: Aktor/ka, Piosenkarz/ka

Kraj: Stany Zjednoczone

Miley Cyrus to bardzo znana amerykańska aktorka, gwiazda, piosenkarka oraz autorka tekstów. Szczególną popularność zdobyła ona za główną rolę w serialu Hannaj Monatana, który był emitowany w latach 2006 - 2011 na kanale Disney Channel. 

Miley Cyrus: ile ma lat? 

Miley Cyrus urodziła się jako Destiny Hope Cyrus. Imiona Destiny Hope oznaczają "przeznaczenie" i "nadzieja". Z czasem rodzina coraz częściej nazywała małą Destiny Hope "Smiley" co oznacza "uśmiechnięta". Finalnie Smiley zostało skrócone do Miley.

Milery Cyrus jest córką znanego piosenkarza country Billy'ego Raya Cyrusa oraz jego żony Leticii Finley. Miley Cyrus urodziła się 23 listopada 1992 roku, w chwili obecnej ma więc 27 lat, a swoje 28 urodziny obchodzić będzie w listopadzie 2020 roku. Aktorka urodziła się w miejscowości Franklin, w stanie Tennessee, w Stanach Zjednoczonych Ameryki. 

Miley Cyrus: ile ma wzrostu?

Aktorka ma 165 cm wzrostu, waży około 48 kg, a jej wymiary to 84/61/86 cm. 

Gdzie mieszka Miley Cyrus? 

Piosenkarka i aktorka Miley Cyrus pierwsze lata życia spędziła na rodzinnej farmie w miejscowości Franklin, w stanie Tennesee, w Stanach Zjednoczonych. Miejscowość ta oddalona jest około godzinę drogi od Nashville, które uważane jest za stolicę muzyki country. 

W 2001 roku rodzina Cyrus przeprowadziła się do Toronto w Kanadzie, ze względu na pracę ojca Miley - grał on wtedy rolę w serialu Doc. Tam też Miley zaczęła uczęszczać na pierwsze lekcje aktorstwa oraz śpiewu. Ze względu na swoją karierę i rozpoczęcie nagrywania serialu Hannah Montana, Miley Cyrus przeprowadziła się do Hollywood w 2005 roku. 

Aktualne miejsce zamieszkania Miley Cyrus

Zastanawiasz się gdzie mieszka, na jakiej ulicy Miley Cyrus? Obecnie mieszka ona w Malibu, przy Blue Anchor Road. 

Miley kupiła dom wraz ze swoim ówczesnym narzeczonym w 2015 roku, jednak ze względu na pożary w Kalifornii musieli się z niego wyprowadzić w listopadzie 2018 roku. Dom Miley Cyrus jest warty 2,4 miliona dolarów amerykańskich. 

Z kim chodzi Miley Cyrus? 

Miley Cyrus od młodego wieku żyła w świetle reflektorów, a jej związki były szeroko komentowane przez media. W 2007 roku krótko randkowała z liderem grupy Jonas Brothers, Nickiem Jonasem. Ma za sobą także krótkie związki z aktorem Carterem Jenkinsem oraz modele Justinem Gaston. 

Najbardziej znany związek Miley to te z australijskim aktorem - Liam Hemsworth i Miley Cyrus byli parą od 2009 roku, a w 2012 roku ogłosili swoje zaręczyny. Para zerwała ze sobą w 2013 roku, ale po krótkim rozstaniu znowu byli razem. Finalnie wzięli ślub 23 grudnia 2018 roku, jednak rozstali się latem 2019 roku. Po rozwodzie z mężem przez pewien czas umawiała się z kobietą - widywana była wspólnie z influencerką Kaitlyn Carter. 

Z kim chodzi Miley Cyrus - nazwisko chłopaka

Od września 2019 roku Miley coraz częściej była widywana w towarzystwie piosenkarza o nazwisku Cody Simpson. Szybko stało się jasne, że są parą. Cody Simpson jest australijskim piosenkarzem, muzykiem, autorem tekstów, aktorem oraz pływakiem. Cyrus i Simpson znali się od lat, Miley często nazywała go swoim najlepszym przyjacielem. Cody Simpson ma obecnie 22 lata, jest więc młodszy od Miley. 

Filmy z Miley Cyrus

Miley Cyrus rozpoczęła swoją karierę aktorską w wieku zaledwie 8 lat epizodyczną rolą w filmie "Duża ryba" Tima Burtona. Miała także przygodę z dubbingowaniem filmów animowanych. Pierwszą dużą rolą, która przyniosła Miley Cyrus popularność, była rola w serialu Hannah Montana. 

Co ciekawe, początkowo Miley zgłosiła się na casting z myślą o graniu przyjaciółki głównej bohaterki. Bardzo spodobała się jednak producentom, którzy zdecydowali się poczekać rok i obsadzić ją w głównej roli. Obecnie Miley Cyrus skupia się przede wszystkim na karierze piosenkarskiej. 

Filmografia Miley Cyrus

Pełna filmografia Miley Cyrus obejmuje:

  • 2003 rok - film Duża ryba - rola ośmioletniej Ruthie
  • 2007 rok - film High School Musical - epizodyczna rola dziewczyny przy basenie
  • 2008 rok - film animowany Piorun - dubbing Penny
  • 2009 rok - film Hannah Montana: Film - główna Miley Steward/ Hannah Montana
  • 2010 rok - film Seks w wielkim mieści 2 - rola cameo jako ona sama
  • 2012 rok - film LOL - jako Lola Williams
  • 2012 rok - film Tajna agentka - jako Molly Morris/Brooke Stonebridge
  • 2014 rok - krótkometrażowy film o niej samej Miley Cyrus: Tongue Tied 
  • 2015 rok - film Cicha noc - rola cameo jako ona sama
  • 2017 rok - film Strażnicy Galaktyki vol. 2 - dubbing jako Mainframe.